Chelsea Flower Show

I snart 25 år tror jag, har jag drömt om att åka till Chelsea Flower Show i London och äntligen tog jag mig dit. Jag vet inte var jag ska börja men några bilder kommer här. I det stora utställningstältet tävlade man i Riddarsporrar och Luktärter bland annat. Större har jag aldrig sett och fint uppställda i vaser med en stolt odlare intill. På många ställen fanns det fröer att köpa.

Massor av rosor förstås, både David Austin och en annan odlare hade stora utställningar. Jag blev förtjust i en tunnel av olika sorters klematis, den var fantastisk att gå igenom. Pioner i mängder, orkidéer, fingerborgsblommor, vivor, hortensior, lökväxter …med mera,med mera…  Massor av japanska lönnar uppbyggda som ett berg…

Utanför fanns idéträdgårdar, lite längre ner finns en bild på den som vann publikens pris, en hängande irländsk trädgård som gick att sänka ner bland alla gröna träd och buskar som fanns därunder.

Många sorters fina växtstöd i smide och en vacker grind som jag gärna tagit med hem till kollitotten. Flygresor har onekligen sina begränsningar.

En riktig folkfest var det och en mycket väl arrangerad sådan, besöket på damtoaletten var en upplevelse i sig med ”trafikpoliser” och stora områden  fanns med gott om plats för picknick. Inga barnvagnar syntes till, inga barn under 5 år var välkomna och det var nog bra det, för både barnen och de vuxna. Det var mycket folk och stundtals väldigt trångt.

Klockan 17 på lördagen tog den ordnade festen slut, nedräkning i högtalaren och därefter ringdes i en klocka och då började det stora kalaset, de flesta växterna såldes nämligen. Men allt gick ganska städat till, jag hade köpt några narcisser i en utställning och med nummerlapp och kö så fick jag ut mina blommor riktigt snabbt.

Många kom med stora växter och buskar som de tänkte ta på tunnelbanor och bussar, det var blommor överallt på stan. Det var verkligen en härlig upplevelse! Även om fötterna var lite trötta på kvällen…

Adoptivpionen blommar

Jag blev tvungen att smita iväg på lunchen och titta på ”min” bortadopterade pion som blommar just nu. Jag köpte ju en buskpion för många år sen och hade i min dåvarande trädgård. När jag flyttade så ville jag inte lämna den, så den fick stå hos min vän A som hade kolonilott i väntan på att jag skulle få en trädgård igen. Den fosterhemsplaceringen föll mycket väl ut, när jag fick min lott för 9 år sedan hade den vuxit sig så stor att den fick stanna.

Underbart är kort (jag är nästan 1,60 ;O) så det gäller att passa på om man vill se den blomma, på nån vecka är föreställningen över.

Nu åker jag till London, askmolnet verkar ha skingrats tackochlov, och besöker Chelsea Flower Show, något jag drömt om i många år.

Hoppas ha med mig bilder när jag kommer hem! Och kanske lite annat?

Näsdukar

Nu blommar näsduksträdet som finns lite längre bort i mitt koloniområde. Det är berömt och många kommer och undrar var det finns. Det är ju ett ovanligt träd, dyrt att köpa och växer långsamt har jag förstått. Just det här trädet växer dessutom ganska vackert med en gles stor krona.

Men tänk jag tycker att alla syrener som också blommar nu är mycket finare. Vilken härlig doft de bjuder på, jag tror att det är ett riktigt syrenår, överallt blommar de överdådigt. Men de var ena svåra rackare att få på bild, det blåste lite så det blev svårt med skärpa. Ni får tro mig när jag säger att det är fantastiskt vackert!

Morgonrodnadens gudinna

Just nu blommar doftolvonet Aurora och vilken doft sen! Busken är lite oansenlig men blommorna fantastiska. Jag har haft en buske i en annan trädgård i en annan tid, minns att den fick ohyra… Den ska bli cirka 1 1/2 meter hög säger en av mina trädgårdsböcker, men på min gård står ett annat exemplar (än det på bilden som är fotograferat i Årstalunden) och den är över två meter. Vet ju inte säkert att det är just en Aurora men den doftar gott. Jag snodde en blomma där nämligen som satt lite osynligt till och satte i vas, när jag kom hem dagen därpå möttes jag av doften så fort jag öppnade dörren. Nu gör jag en ”note-to-self” – köp en Aurora till kollitotten!

Alla Hallonen

Äntligen är hallonen på plats. Marken har legat täckt med presenning i två år (minst) jag gör mig inga illusioner om att kirskålen dött ut, men ordentligt försvagad är den i alla fall.

Körkompisen L har koloni i Iris i Bromma och påstår att hans tämjda hallon är godare än de köpta. Jag blev erbjuden skott och i går var jag där och hämtade. Lördagskvällen ägnades åt plantering och vattning, det var lugnt och skönt och nästan tomt i området. I tidningen Koloniträdgården stod det att hallonmasken inte tycker om förgätmigej, såna tips tycker jag om, så några små blommande plantor fick följa med ner i hallonlandet.

I dag på morgonen har jag besökt dem, de ser pigga ut. Nu regnar det dessutom så det känns riktigt lovande. Så småningom ska det fyllas på med täckbark så att det blir lite prydligt. Jag funderar lite över hur buskstöden ska se ut, men det ordnar sig nog det också.

Ett år till

Mitt gamla victoriaplommon som jag ibland undrar om det ska klara en enda dag till har börjat blomma igen. Det gamla trädet som var till hälften dött när jag tog över lotten för nio år sedan, klär sig i vitt. Det är lite rörande faktiskt. Jag skar bort nästan halva trädet då, inte så vackert men jag vågade inte gå så nära av rädsla att det skulle ”förblöda”. Det har gått bra och trots att barken nästan faller av så kommer det blommor och plommon varje år, ibland mer än det orkar bära.

Det blir nog chutney i år också!

En solskensdag

I dag har min dotter firat sin födelsedag, fast hon fyller ju egentligen inte förrän på onsdag. Solsken och en härlig dag ute på Djurgården.

Jag tror att varenda stockholmare och ett stort antal besökare var ute i dag, fullt på alla uteserveringar och massor med folk överallt.

Vi firade med brunch ute på Djurgårdsbrunns värdshus och där fanns det här fina lusthuset. Tänk vad härligt det skulle vara som kolonistuga.

Kallt = Freezing cold

Genom en god vän lyckades jag halka in på en kurs i engelska för kolonister. Tre gånger har vi träffats, i går var sista gången och då sågs vi i Tanto Norra koloniområde här på Söder i Stockholm. Det har varit riktigt skoj, mest för att få träffa kolonister ifrån andra föreningar men också för att lära sig lite vad saker heter på engelska. Nu vet jag att min motståndare på Kollitotten heter Ground Elder (kirskål alltså) till exempel. Ruskigt kallt har det varit alla tre gångerna, så även i går kväll – rundvandringen hade kunnat bli mycket längre om det varit varmt.

Jag hittade två sorters bostäder som jag inte riktigt kände igen. Den första bilden är ifrån Tantolunden, man undrar lite vem som ska bo i jätteholken. Albatross? Trana? Eller kan det  vara ämnat för en uggla? Eller en alternativ kolonistuga kanske?

Den andra fanns hos en kolonist och var avsedd för ”solitairy bees” alltså singelbin. De jobbade tydligen på egen hand och hörde inte till någon kollektiv kupa. En sorts uteliggare?

Sen en bild från i morse, om det  var kallt i går kväll i Tanto – när jag steg upp singlade det stora flingor till marken utanför mitt fönster, som tur var blev de inte liggande särskilt länge. Nu räcker det väl?

I sista sekunden

Det var verkligen i sista ögonblicket jag lyckades komma till Kungsträdgården och se den berömda körsbärsblommen. Det snöade rosa blad över oss och det mesta låg redan på marken eller i den stora fontänbassängen. Men det var vackert i alla fall.

I kollitotten är flädern fälld och det tog några timmar att klippa ner alla kvistar i en säck, så att den kan komma med i containern som kommer nästa helg. Det ska bli skönt att städa undan lite gammalt bråte. Dessutom ser det ut som om jag får blommande narcisser i år – det gläder mig, det har bara varit blad tidigare från de gammaldags narcisser jag fått av goda vänner. Jag ser fram emot att de slår ut!