Mer poesi

Nu har jag hämtat en dikt ur Majas lilla gröna av Lena Andersson:

Sommarn tar slut.
Snart är den ett minne
att spara i fickan till nästa gång.
Den vill bara vila
en stund därinne
till nästa års glada sommarlovssång.
Jag tänker på allt jag planterat och sått,
på lök och rabarber (och kålmaskfilur).
Visst är det sorgligt att sommaren gått,
men än blommar Krassen – tänk vilken tur!

Äppel päppel…

Jag vet att jag skrutit om mina fina Amorosa-äpplen förut men det hjälps inte… Å, vad fina de är! Och goda!
Och många! Jag har säkert plockat 15 kilo äpplen – på ett träd som bara är några år.
Jag skulle kunna ställa upp ett bord och sälja ekologiska äpplen – vad tror ni om 10 kronor styck?
Men det tänker jag inte göra, jag tänker äta äpplen, ge bort äpplen, göra äppelpajer och äppelmos! Vilken rikedom!

Nyponhöst

Det börjar redan skymma vid 18-tiden när jag tar en promenad för att röra lite på mig.
Duggregn och ruggigt – det känns verkligen som höst. Det glöder vackert av röda nypon i alla rosensnår. För många år sen plockade jag nypon och gjorde sherry. Jag vill minnas att den blev ganska god.

Höstbukett

Inspirerad av lilla b som gjort en brudbukett, gjorde jag en räd i rabatterna för att se om det kunde bli en bukett. Tycker ju att allt blommat över. Nu var det ju ingen som skulle gifta sig här utan buketten hamnade på mitt köksbord.
Men jag tycker att den blev väldigt fin. Och jag är helt förundrad över allt jag fick ihop, några av blommorna fanns nog bara i ett exemplar…
Alla kanske inte syns på bilden, men den innehåller: rosen Salet, stjärnflocka, höstanemon, höstaster, sommarljus, luktärt, lavendel, flox, pipört, spansk näva och perovskia. Och den är redan vissen…

Äntligen sol

Det kan låta lite gnälligt – men nog har det regnat länge nu. Äntligen sol i Stockholm i dag. Somligt lyser mer än annat, särskilt i solsken. Härligt färgglatt hos vännen A.

Höstens tulpaner

Tror att Gladiolus blivit lika oumbärligt på hösten som tulpaner är på våren, att köpa hem och sätta i vas alltså.
De här fick jag i fredags och de fyller upp hela mitt fönster och är hur vackra som helst. Jag har satt Gladiolusknölar nere i kollitotten – antagligen har de ruttnat i regnet…
När man köper med sig Gladiolus och ger bort så är det mycket sällsynt att mottagaren har en vas som passar. Det har inte jag heller men tror att jag ska slå till på en snart. De vita är vackrast (som vanligt) men de riktigt mörkröda är inte dumma de heller.
Och nästan jämt kommer jag att tänka på den där urgamla sketchen med Birgitta Andersson som ganska oförskämd expedit i blomsterhandeln Gladiolusen, där herr Pygmén (har jag för mig) kommer som kund och uppmanas att se upp för tröskeln…
Nån mer som minns?

Stad i grått…

Det regnade i dag också! Jag kan inte påstå att jag blev förvånad.
Så här såg det ut från Ersta klockan 19. Grågrågrågrågrå…
Men Jakobs kyrka är vackert röd i alla fall.

Utflykt

I dag var det dags för aktivitet igen. I går regnade det hela dagen men i dag var det bara grått och lite ruggigt.
Då gick det bra att åka till Hässelby och Kyrkhamnsdagen där det var aktiviteter, ponnyridning och minitåg bland annat. Men det var också öppet hus i en stuga i det fina koloniområdet Lövsta. Oj. vilken skillnad det blir när man får bygga 24 kvm med 8 kvm glasveranda! Det kändes som en sommarstuga.
Den lilla fina örtagården strax intill var värd ett besök och att få plocka med sig en fin höstbukett (bild 1) hem var också mysigt.
Det såldes lite växter, bland annat chokladblomma (bild 2) som är jättefin tycker jag, men blommor som ska grävas upp och förvaras blir lite för marigt för mig. Jag nöjde mig med att nosa – den doftar verkligen choklad! I koloniträdgården växte bland annat Rosenflockel (bild 3) i stora ruggar – det var vackert.

En stunds vila

Ibland är det skönt att bara vila sig. Sitta ner och göra inget särskilt alls. Inga promenader, inga träningspass, inga måsten eller planer överhuvudtaget. Tomt i kalendern. I dag är det en sån dag.