Sköna maj välkommen!

Jag lyckades få se en valborgseld! Hörde av mina skånska vänner att därnere skulle det inget bli för att det var eldningsförbud!
Men här gick det bra, trots att det är oerhört torrt i markerna. Manskör hörde till. Och att man frös om fötterna.
Men nu är det maj och det är den bästa månaden tillsammans med juni, tycker jag. Nu kan det få sakta in lite…

elden

Trädgårdsfredag

Det nya trädgårdsprogrammet i SVT startar i morgon med en favorit nämligen Gustav Mandelman. Jag besökte gården Djupadal för några år sedan när jag gick en trädgårdsutbildning. Det var så härligt hos dem – en helt annan värld! Det ska bli jätteroligt att följa familjen under hela odlingssäsongen.
Sen är det förstås en kock med också, han ska laga mat av kirskål läste jag i tidningen. Det ser jag fram emot!
Äntligen blir kirs lika populärt som ruccola – och jag kan öppna självplock!
”Gratis kirs – plocka så mycket du vill! Och ta gärna med rötterna!”

kirs

Nya drivor…

I dag har jag varit i Norrköping och där blommade minsann också träden i rosa. Men blomningen går fort!
En ny, annan sorts drivor såg man där!

rosa

Mera Magnolia

På Södermalm i Stockholm delar man ut ett magnoliapris till en kulturpersonlighet som verkar där. Priset är en magnoliaplanta och äran och ikväll delade man ut det för 41:a gången. Allra första gången gick det till Carl Anton, i år blev det Fernando di Luca, mannen som introducerade olivoljan i Sverige samt många andra italienska matvaror vi hittar i butikerna numera (Zeta). En kulturgärning så god som någon, tänk bara på tapenade…

Och så sjunger Magnoliakören och någon håller ett tal till våren! Det var första gången jag lyckades ta mig dit, det äger rum när magnolian blommar i Vitabergsparken, det var riktigt mysigt.

Nu blommar magnolian

I kolonihagen där jag har min lott finns ett enormt magnoliaträd. När det blommar ser bilisterna på Skanstullsbron det, och det händer att någon åker ner för att titta vad det är. Magnolia som i alla fall jag alltid trott var ett riktigt svårt projekt, verkar inte vara det. Fler och fler planterar det i sina lotter. Själv har jag inte bestämt mig. Jag ser det här från min uteplats och det kanske räcker?

magnolia

Träd i Kungsträdgården

Eftersom jag fick höra att körsbärsträden i Kungsträdgården slagit ut blev jag tvungen att åka dit och beundra dem. De är jättefina! Men lika fina tycker jag faktiskt att pilarna runt Molins fontän är. Ljust, ljust gröna i långa slöjor.

För många år sedan jobbade jag vid Sergels Torg och gick ofta från Slussen dit genom just Kungsträdgården på morgnarna. Pilarna var ett underbart vårtecken! (Det här var innan körsbärsträden var planterade) Lite längre fram på sommaren stannade jag varje tisdagsmorgon och deltog i Tai-Chi på gräsmattan framför Operan. Det var härligt att stå där barfota tidigt på morgonen innan staden riktigt vaknat!

trad1trad2

Titta! Musöron!

Dags att putsa rosor med andra ord. De växer fort nu, rosorna, med fina skott. Jag har ju mest gammaldags buskrosor och dem behöver man inte beskära särskilt mycket. Bara putsa bort det som ser dött ut och snygga till lite. Det som verkligen behöver beskäras är lavendeln och min lilla måbärshäck. Nu går det så fort att det är svårt att hinna med. Jag tog utelunch i dag och det är sommarvarmt!

Jag måste säga att förvärvsarbete är överskattat – vilken tid det tar!  Jag skulle behöva/vilja vara i min trädgård hela dagarna. Fast just i dag ska man kanske inte klaga…lönen kom i dag…

mus

Spänningen är oliiidlig

Det händer saker i kollitottens rabatter och fort går det! En hel del är ju gamla bekanta och jag blir lika glad varje år när de kommer tillbaka. Men ibland kommer det ju saker som man helt glömt bort! Och ibland väntar man förgäves… (mer om det en annan dag).

Det gäller att hänga med så att inte nåt som ska vara kvar rensas bort. Det till vänster är löjtnantshjärta, den känner jag förstås igen och den växer flera centimeter per dag nu, men på bilden till höger? Vad är det? Nån lökväxt? Jag har faktiskt inte en aning, är det nån annan som har det?

Annars får den ju stå kvar förstås och visa vad den går för. Det ser inte riktigt ut som ett ogräs i alla fall. De växer minsann väldigt fort de också just nu. Den otroliga kirskålen har fräckheten att dyka upp i vad jag trodde var befriade områden. Det är bara att försöka gräva bort den igen. Tänker varje gång på det påstådda kinesiska ordspråket ”Har du fått kirskål i din trädgård, sälj huset”…

blom1blom2

Vid dagens slut

som i går var efter kl 20 i alla fall. En paus i sjungandet (körövning på måndagar) och vi tittade ut över stan från Erstas höjder.

Det var riktigt vackert med en rosa kvällshimmel. Som vanligt är det bättre i verkligheten än på bild, men ändå.

Tänk vad skönt att kvällarna ljusnar!

7b36

Jaha

Här har jag väntat och längtat, tagit bilder en gång i månaden för att visa hur våren tar sig framåt. Hur snödropparna trots att de ibland blir översnöade ändå kommer igen och ger hopp om våren. Nu är det över. Snödropparna på min gård har gjort sitt, nu tar det ett år till nästa gång. Och fast jag är så glad över att våren kommit, att jag kan börja gräva, planera och njuta – så blir jag ju liksom ledsen i alla fall. Ett helt år till nästa gång. Och fast att jag vet att det året innehåller så mycket, syrener, rosor, pioner – ja ni vet, så dröjer det ju ändå ett år tills just snödropparna kommer tillbaka…

9802