Archive for juli, 2011

Dags igen!

fredag, juli 29th, 2011


Ännu en resa hinner jag med i sommar! Man skulle kunna tro att jag som reser sĂ„ mycket i jobbet skulle fĂ„tt nog av att flĂ€nga runt.

Men – det finns sĂ„ mycket att se och uppleva! Nu ska jag till New York nĂ„gra dagar och det ska bli riktigt spĂ€nnande och roligt, jag har aldrig varit dĂ€r förut. Alla (som varit dĂ€r) sĂ€ger att det Ă€r som pĂ„ film eller TV, man kĂ€nner liksom igen sig.

Inga stora planer, mest att gÄ runt i stan och kÀnna hur det kÀnns, titta pÄ folk. Central Park förstÄs och fÀrjan till Staten Island sÄ att man ser Frihetsgudinnan. Men inte stÄ i kö för att komma in pÄ nÄt alldeles sÀrskilt. Jag har en lÄng lista pÄ stÀllen att Àta och fika pÄ, bra picknickstÀllen och shopping förstÄs! I Central Park ska det finnas en ShakespearetrÀdgÄrd, alltsÄ en trÀdgÄrd inspirerad av hans verk, vÀxter som finns omnÀmnda. Det lÄter kul tycker jag, fÄr se om vi kommer dit, parken Àr stor har jag förstÄtt.

Till det stora Àpplet sÄledes, dÀrför kommer nu en bild pÄ svenska sommarbÀr som jag blev bjuden pÄ hÀromdagen, (tack E)

Blott Sverige svenska krusbÀr har!

Nyskördat

onsdag, juli 27th, 2011


TvĂ„ smĂ„ sĂ€ttpotatisar, groddade och fina fick jag av U och grĂ€vde ner i en av odlingslĂ„dorna. I dag fick jag för mig att kolla, och grĂ€vde upp den ena plantan. Trolleri! Massor med fina potatisar, sĂ€kert nĂ€rmare tvĂ„ kilo. De kokades och avĂ„ts tillsammans med grillat och sallad – verkligen jĂ€ttegott!

PÄ den andra bilden har nÄgon annan skördat min fina blÄ kransveronika som vÀxer vid staketet. Halva plantan har brutits bort och tydligen följt med hem och hamnat i vas kanhÀnda. Undrar om det kÀnns bra?

Shangri-La

söndag, juli 24th, 2011


Just hemkommen frĂ„n Texas, en hĂ€rlig resa i subtropiskt klimat. Varmt med andra ord, och fuktigt! Som tur Ă€r finns luftkonditionering i bilar, butiker och hem. Det Ă€r ute det saknas… Men i en pool kan man bada och i Galveston vid Mexikanska golfen, fast dĂ€r var det varmvatten.

OrkansÀsongen har ju startat, men det var lugnt nÀr jag var dÀr. Ett otroligt ÄskvÀder och en del regn kom det. Orkanen Ike som drog in över Texas för nÄgra Är sedan, slog till mot just Galveston bland annat. Det mesta Àr uppbyggt igen, ibland finns streck pÄ husen som visar hur högt vattnet nÄdde. Ett mödosamt arbete för alla drabbade. SvÄrast för dem utan försÀkringar förstÄs.

I Orange finns en trÀdgÄrd som heter Shangri-La, vi passade pÄ att besöka den direkt pÄ morgonen innan det hann bli sÄ varmt.

En stor mycket vÀlskött anlÀggning med blommor, enorma trÀd, trÀdgÄrd för barnen,vÀxthus, fÄgelsjö och mycket annat.

I barnens trĂ€dgĂ„rd satt krukmannen nedan och odlingslĂ„dorna var uppbyggda enligt matprincipen. I pizzalĂ„dan vĂ€xte oregano, vitlök och tomater – kul idĂ© tycker jag! De smĂ„ runda grönsakerna, vita och gula pĂ„ samma planta har jag aldrig sett, kan det vara nĂ„n sorts zucchini tro?

En vacker damm med nĂ€ckrosor (titta noga pĂ„ bilderna, Tummelisa och Tummeliten Ă€r med!) i otroliga fĂ€rger och  blommande hibiskus lyste mest. Vid sjön kunde man se att det Ă€r trĂ€skmarker hĂ€r och kamraten som simmade upp (för att matas?) pĂ„ sista bilden finns lite överallt. HĂ€r gĂ„r man inte ut i skogen för att plocka svamp direkt…

 

SemesterstÀngt

tisdag, juli 12th, 2011


Nu Ă„ker jag bort i en vecka till det stora landet i vĂ€ster. DĂ€r Ă€r det nĂ€rmare 40 grader varmt men som tur Ă€r har de ju luftkonditionering nĂ€stan överallt (utom ute dĂ„…)

I kollitotten gÄr livet vidare ÀndÄ, fÄglarna badar, lavendeln blommar och hallonen börjar mogna, alla tre. Ibland Àr det svÄrt att Äka nÀr det Àr som vackrast hÀr hemma, men allting blommar sÄ tidigt i Är, rosorna har nÀstan blommat över och höstanemonen Àr redan pÄ gÄng, sÄ det kÀnns som om jag inte missar sÄ mycket. Det ska bli roligt att Äka ivÀg och trÀffa vÀnner jag inte sett pÄ nÄgra Är.

Ok, touch base later !

 

Till havs!

mÄndag, juli 11th, 2011


Äntligen kom jag ivĂ€g ut i skĂ€rgĂ„rden för att hĂ€lsa pĂ„ T och A! Det var en lĂ„ng och vacker bĂ„tresa och det regnade nĂ€r jag kom fram. Men efter fem minuter kom solen tillbaka och jag blev visad runt pĂ„ Rödlöga. Å, att ha ett litet hus dĂ€r…

NyfĂ„ngad sik och abborre till lunch och en bĂ„tutflykt i deras fina trĂ€bĂ„t runt bland öarna. Tack! Vilken skön dag – jag log fortfarande nĂ€r jag klev av vid Slussen hemma i stan mĂ„nga timmar senare…

BadvÀder

fredag, juli 8th, 2011


HÀrligt varmt Àr det i kollitotten. Det allra minsta Eriksdalsbadet som hÀnger i mitt gamla plommontrÀd fÄr sÀllan besök (har jag trott). Jag har undrat över att vattnet försvinner sÄ fort och funderat pÄ om det liksom inte hÄller tÀtt.

Men i dag har jag sett hur det gÄr till. BadgÀsterna skvÀtter och plaskar nÀmligen alldeles vÀldigt och lÀgg mÀrke till att det gÄr att bada tillsammans med en kompis ocksÄ.

HÀr kommer en liten bildserie och jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att det Àr jÀtteroligt!

StenlÀggning

onsdag, juli 6th, 2011


För nÄgon vecka sedan blev jag inbjuden till 25-Ärsjubileum i kollektivhuset dÀr jag bodde för cirka 15 Är sen. Det var roligt att trÀffa nÄgra av dem som jag bodde med dÄ, det var ju ett suverÀnt sÀtt att bo och jag trivdes dÀr.

En av grannarna dÄ bor fortfarande kvar, konstnÀren S med familj. Hon började med en liten stenlÀggning vid deras uteplats och den hade vuxit ut nu. JÀttesnyggt! Jag som gÄr och laddar för att göra en stenlÀggning tycker att det Àr sÄ inspirerande att se och höra hur andra gjort. Den hÀr Àr en favorit!

ÅkerbĂ€r

mÄndag, juli 4th, 2011


Jag mÄste visa en bild till frÄn besöket i Vinterviken. Eftersom lottinnehavaren har bott norröver under uppvÀxten sÄ mÄste hon ha ÄkerbÀr pÄ lotten. (tror jag, hon kanske borde ha hjortron?)

Hursomhelst – vackra och goda Ă€r de. Man mĂ„ste ha tvĂ„ olika sorter har jag hört för att det ska bli bĂ€r och det har hon antagligen. Jag mĂ„ste ju provsmaka och de var kanske inte riktigt mogna, men busgoda!