Dags igen!

Ännu en resa hinner jag med i sommar! Man skulle kunna tro att jag som reser så mycket i jobbet skulle fått nog av att flänga runt.

Men – det finns så mycket att se och uppleva! Nu ska jag till New York några dagar och det ska bli riktigt spännande och roligt, jag har aldrig varit där förut. Alla (som varit där) säger att det är som på film eller TV, man känner liksom igen sig.

Inga stora planer, mest att gå runt i stan och känna hur det känns, titta på folk. Central Park förstås och färjan till Staten Island så att man ser Frihetsgudinnan. Men inte stå i kö för att komma in på nåt alldeles särskilt. Jag har en lång lista på ställen att äta och fika på, bra picknickställen och shopping förstås! I Central Park ska det finnas en Shakespeareträdgård, alltså en trädgård inspirerad av hans verk, växter som finns omnämnda. Det låter kul tycker jag, får se om vi kommer dit, parken är stor har jag förstått.

Till det stora äpplet således, därför kommer nu en bild på svenska sommarbär som jag blev bjuden på häromdagen, (tack E)

Blott Sverige svenska krusbär har!

Nyskördat

Två små sättpotatisar, groddade och fina fick jag av U och grävde ner i en av odlingslådorna. I dag fick jag för mig att kolla, och grävde upp den ena plantan. Trolleri! Massor med fina potatisar, säkert närmare två kilo. De kokades och avåts tillsammans med grillat och sallad – verkligen jättegott!

På den andra bilden har någon annan skördat min fina blå kransveronika som växer vid staketet. Halva plantan har brutits bort och tydligen följt med hem och hamnat i vas kanhända. Undrar om det känns bra?

Shangri-La

Just hemkommen från Texas, en härlig resa i subtropiskt klimat. Varmt med andra ord, och fuktigt! Som tur är finns luftkonditionering i bilar, butiker och hem. Det är ute det saknas… Men i en pool kan man bada och i Galveston vid Mexikanska golfen, fast där var det varmvatten.

Orkansäsongen har ju startat, men det var lugnt när jag var där. Ett otroligt åskväder och en del regn kom det. Orkanen Ike som drog in över Texas för några år sedan, slog till mot just Galveston bland annat. Det mesta är uppbyggt igen, ibland finns streck på husen som visar hur högt vattnet nådde. Ett mödosamt arbete för alla drabbade. Svårast för dem utan försäkringar förstås.

I Orange finns en trädgård som heter Shangri-La, vi passade på att besöka den direkt på morgonen innan det hann bli så varmt.

En stor mycket välskött anläggning med blommor, enorma träd, trädgård för barnen,växthus, fågelsjö och mycket annat.

I barnens trädgård satt krukmannen nedan och odlingslådorna var uppbyggda enligt matprincipen. I pizzalådan växte oregano, vitlök och tomater – kul idé tycker jag! De små runda grönsakerna, vita och gula på samma planta har jag aldrig sett, kan det vara nån sorts zucchini tro?

En vacker damm med näckrosor (titta noga på bilderna, Tummelisa och Tummeliten är med!) i otroliga färger och  blommande hibiskus lyste mest. Vid sjön kunde man se att det är träskmarker här och kamraten som simmade upp (för att matas?) på sista bilden finns lite överallt. Här går man inte ut i skogen för att plocka svamp direkt…

 

Semesterstängt

Nu åker jag bort i en vecka till det stora landet i väster. Där är det närmare 40 grader varmt men som tur är har de ju luftkonditionering nästan överallt (utom ute då…)

I kollitotten går livet vidare ändå, fåglarna badar, lavendeln blommar och hallonen börjar mogna, alla tre. Ibland är det svårt att åka när det är som vackrast här hemma, men allting blommar så tidigt i år, rosorna har nästan blommat över och höstanemonen är redan på gång, så det känns som om jag inte missar så mycket. Det ska bli roligt att åka iväg och träffa vänner jag inte sett på några år.

Ok, touch base later !

 

Till havs!

Äntligen kom jag iväg ut i skärgården för att hälsa på T och A! Det var en lång och vacker båtresa och det regnade när jag kom fram. Men efter fem minuter kom solen tillbaka och jag blev visad runt på Rödlöga. Å, att ha ett litet hus där…

Nyfångad sik och abborre till lunch och en båtutflykt i deras fina träbåt runt bland öarna. Tack! Vilken skön dag – jag log fortfarande när jag klev av vid Slussen hemma i stan många timmar senare…

Badväder

Härligt varmt är det i kollitotten. Det allra minsta Eriksdalsbadet som hänger i mitt gamla plommonträd får sällan besök (har jag trott). Jag har undrat över att vattnet försvinner så fort och funderat på om det liksom inte håller tätt.

Men i dag har jag sett hur det går till. Badgästerna skvätter och plaskar nämligen alldeles väldigt och lägg märke till att det går att bada tillsammans med en kompis också.

Här kommer en liten bildserie och jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att det är jätteroligt!

Stenläggning

För någon vecka sedan blev jag inbjuden till 25-årsjubileum i kollektivhuset där jag bodde för cirka 15 år sen. Det var roligt att träffa några av dem som jag bodde med då, det var ju ett suveränt sätt att bo och jag trivdes där.

En av grannarna då bor fortfarande kvar, konstnären S med familj. Hon började med en liten stenläggning vid deras uteplats och den hade vuxit ut nu. Jättesnyggt! Jag som går och laddar för att göra en stenläggning tycker att det är så inspirerande att se och höra hur andra gjort. Den här är en favorit!

Åkerbär

Jag måste visa en bild till från besöket i Vinterviken. Eftersom lottinnehavaren har bott norröver under uppväxten så måste hon ha åkerbär på lotten. (tror jag, hon kanske borde ha hjortron?)

Hursomhelst – vackra och goda är de. Man måste ha två olika sorter har jag hört för att det ska bli bär och det har hon antagligen. Jag måste ju provsmaka och de var kanske inte riktigt mogna, men busgoda!