Torn till klematisen

På stora trädgårdsmässan i Älvsjö i våras hittade jag en smed som gjorde klematistorn och många andra sorters växtstöd i smide.

Jag har ju sen ganska länge gillat kombinationen rostigt järn och späd grönska och det är jag väl inte ensam om heller. Men just den sortens rejäla stöd utan alltför mycket krusiduller har varit svårt att hitta. Jag beställde ett torn på fläcken då jag förstod att det kunde avhämtas i stockholmstrakten. Om du nu blir intresserad så gör jag härmed lite reklam: Kullagården heter platsen där tillverkning och försäljning sker och Torvan heter återförsäljaren här. Klicka på namnen så kommer du till hemsidorna.

Jag är ganska sugen på lite rosstöd också…

 

Lavendellycka

Nu ska jag skryta lite till om min lavendel ;O) Det är ju från början en planta som jag köpte i Skåne för 24 kronor eller nåt sånt. Otroligt billigt i alla fall med stockholmsmått mätt. Varje år har jag tagit sticklingar som har fått rota sig och sen planterats ut, nu har jag ganska många plantor för det brukar funka jättebra. Ibland ger jag bort några plantor också, alla bor inte kvar i Kollitotten.

Förra året gjorde jag en gräskrona i lavendel, den blev fin men ganska ynklig när den torkat. den kan du se om du klickar här. Men så häromdagen var jag på Rosendal och såg att de gjorde stora lavendelkransar (glömde att fråga hur många hundra de kostade) och blev inspirerad. Så då gjorde jag en likadan, stommen är en stålring som jag köpte där den var inte så dyr.

Oj, vad mycket lavendel det gick åt. Halvvägs började jag ångra mig, lavendeln är ju så fin där den växer. Men en halv krans kan man ju inte göra så det var bara att bita ihop. Den blev fin och det finns trots allt lavendel kvar, jag behövde inte rensa plantorna helt. Ett väldigt trevligt sommarpyssel i solen.

En annan dag ska jag visa vad det är kransen ligger på…

Har du sett herr Kantarell?

Det har jag, och hela hans familj därtill. Jag har varit på besök hos goda vänner på deras lantställe i Sörmland. Utöver att det var trevligt med härligt sällskap, auktion, loppis, fint väder och underbar mat så visade de sig dessutom hålla till på rena kantarellplantagen. Jag har aldrig sett något liknande och då har jag ändå hunnit besöka svampskogen ett antal gånger under livet. Det var liksom att bara gå ut och hämta, direkt på tomten eller några steg in i den angränsande skogen. Just den här platsen i Sörmland måtte regnet ha missat, för det var torrt i skogen. Kantarellerna var bara i början av karriären, jag fick lämna hundratals som behövde växa till sig. Men härligt många fick följa med hem och bli smörstekta…

Brudbröd

På Gotland har jag ofta sett brudbröd och jag tycker att det är så vackert. Det är släkt med älggräs men mindre och gracilare. Nu när jag var på Runmarö så såg jag det igen och blev påmind om att jag vill ha det i min kollitott. Vet inte om det går eller om det är kinkigt på nåt sätt. Har för mig att jag norpat med mig från Gotland nån gång men därav blev intet.

På Zetas säger de sig ha brudbröd, Filipendula vulgaris, i alla fall i katalogen. Inga plus i kanten hos dem, som betygsätter sina växter med upp till fyra plus. Men de ger inget plus för Louise Odier heller som är en ljuvlig ros trots sin känslighet för svartfläckssjuka. Undrar varför de inte plussar på det vackra brudbrödet? Jag ska åka dit och se om de har det i verkligheten också.

Sommarnatt

Nu har jag sovit över i Kollitotten. Det har jag velat göra länge men det var inte förrän häromnatten det blev av.

Egentligen var det väl inte själva sovandet jag var ute efter, mer att vakna där en tidig sommarmorgon.  Det var mysigt. (Fast DN kom inte…)

Kanske var det kvällen som kändes mest speciell i alla fall, hemma ser jag bara min fina gård från fönstret men här lyste Skanstullsbron (Johanneshovsbron heter den nog) och Globen i mörkret (klicka på bilden så ser du den blå, lysande Globen bättre ;O).

Runmarö i repris

För några år sedan åkte jag till Runmarö i Stockholms skärgård och bodde på ett litet Bed&breakfast i en rosenträdgård. Det kan du läsa om ifall du klickar här.

Nu har jag varit tillbaka, de där 500 rosorna lämnar mig liksom ingen ro. De flesta blommade nu också, här finns alla varianter – flera meter höga rosenlianer och mer beskedliga mindre buskar, någon enstaka spetig planta. Vi hade varmt och fint väder med regn och åska på nätterna, så vi kunde sitta ute och äta och fika.

Rosorna kastade sig inte bara vilt i rosenträdgården, ute i naturen fanns vanliga nyponrosor som stretat sig upp flera meter i tallarna! En liten stuga på Runmarö skulle man ha – fast hu vad mycket mygg det var…

Ps. Efter att ha bytt kamera kan jag inte använda det program jag brukar, för att formatera bilderna till rätt storlek. Nån som har ett tips? Hur gör ni?

En rosbukett

Nu blommar (nästan) alla rosor i Kollitotten. Två stycken ganska nyplanterade har inte kommit igång än, den ena har knoppar men den andra dröjer nog till nästa år.

Men de andra tolv blommar slösande vackert just nu. Jag brukar roa mig med att fundera ut vilken som doftar mest och godast, vilken som eventuellt är vackrast, men egentligen behövs ju inte det – allihop är härliga!

De tolv rosorna är: (håll i er, jag är lite nördig nu) klängrosorna New Dawn, Splendens, Mme Alfred Carrière och Gerbe Rose.

Buskrosorna är Maidens Blush, Leda, Maxima, Mme Hardy, Ispahan, Agatha, Dronningen av Danemark och Salet.

Här på bilden syns kanske inte alla tolv, men det är faktiskt en av varje i buketten, de doftar gott hemma också.

Och det får plats många fler…

Rosvecka

Den här veckan kommer att innehålla många rosor, de blommar som allra vackrast just nu.

Jag inleder med en cykelutflykt till Järna, där har antroposoferna sitt centrum med bland mycket annat en fin rosenträdgård. Den påminner förstås mycket om Rosendal men är faktiskt vackrare. Särskilt snyggt var det med all bottenplantering som var fint anpassad efter rosorna. Grå, silvrig malört, blå kryddsalvia, jättedaggkåpa och mörkröd alunrot allt efter rosens färg, det var riktigt tjusigt.

På hemvägen lyste det rött i dikeskanten och vi blev tvungna att kliva av cyklarna en stund. En väldigt god efterrätt blev det.

Mera rosor kommer…