Peppar och pumpa

Odlarfesten Peppar och Pumpa hålls i Södra Årstalundens koloniområde sen flera år tillbaka. Här deltar olika koloniföreningar runt om i Stockholm och säljer blommor, grönsaker och annat som framställts av odlarmödorna. Det blir mycket saft, sylt och marmelad bland annat. Bordet bredvid oss var fyllt av fantastiskt fina grönsaker, en del riktigt ovanliga. Ett par med ursprung från Korea odlade lite annat än vi och hade dessutom tillverkat Kimchi, det blev en burk att köpa med hem. I år deltog jag för första gången som utställare, det var roligt. Lite hallonvinäger, några lavendelplantor och kokböcker (förstås) på min del av bordet. Min kolonigranne hade den andra halvan med spännande marmelader, plantor och örtsalt. Det var roligt och vi hade en fantastisk tur med vädret. Det var varmt, för att inte säga hett där i södersluttningen.

På programmet fanns bland många olika aktiviteter ett besök i Kenneths trädgård.

Där har jag stått vid grinden och beundrat många gånger, det var så roligt att få komma in. Enorma fuchsior förstås, både på friland och i krukor, fast Kenneth påstod att det var ett uselt år för fuchsia. Dessutom hade han flera stora frilandshibiscus som han köpt på Lidl!!! Dit måste man tydligen gå för att handla växter…

En mysig, varm dag blev det och i kylen har jag en burk rabarbermarmelad med ingefära och vanilj. Och Kimchi!

 

Sensommar

En fantastisk sommar som ändå till slut börjar försvinna bort. Det mörknar på kvällen och skuggorna blir längre.

Det är en dyster tid tycker jag, snart är det över för den här gången och höst och vinter väntar. Fast helst vill jag ju inte tänka på det alls.

En liten sensommarbukett fick följa med hem. Det mesta har ju blommat över, kvar finns mest gulnande blad och torra fröställningar.

Men, men något finns kvar att glädja sig åt – luktärtorna blommar på och rosorna har inte gett upp allihop.

Och snart är det dags för plommonchutney…