Archive for juni, 2012

Den sista vildmarken

fredag, juni 15th, 2012


Äntligen har jag varit pĂ„ Årsta holmar, de smĂ„ öarna som ligger i Årstaviken mellan Södermalm och Årsta hĂ€r i Stockholm. Jag har lĂ€nge velat komma dit men har man ingen bĂ„t sĂ„ Ă€r det lite svĂ„rt.

Nu blev det av, en guidad tur dessutom som gav svar pÄ vÀxter, fÄglar, historia och annat som Àr roligt att veta. De tre smÄ holmarna har vÀxt ihop och det gÄr att vandra frÄn den ena till den andra.

HÀr ville Stockholms centerpartistiske(!) miljöborgarrÄd(!) bygga kasino, sandstrand och krogar. Tror att han fÄtt backa frÄn det nu. Man tar sig för pannan!

Jag tycker inte att det ska byggas nÄgon bro heller, för dÄ ser det snart ut som i Tantolunden en söndagsmorgon. En del ölburkar och annat skrÀp finns redan efter dem som Äkt över med bÄt. DÀremot naturreservat och kanske fler ordnade turer dit.

NÄvÀl. En riktig vildmark, fallna trÀd, hackspettshÄl, fÄgelsÄng och gott om brÀnnÀsslor. För nÄgra Är sedan betades holmarna av fÄr, men efter att nÄgra av fÄren slaktats av nattliga besökare, sÄ upphörde det.

Det enda ”odlade” som fanns var narcisser och ett gammalt frukttrĂ€d som stod kvar efter ett torp som tidigare legat dĂ€r. Om man bortser frĂ„n Årsta holmars gĂ„rd, som Ă€r en kursgĂ„rd, förstĂ„s.

En stor bĂ€verhydda fanns att beskĂ„da och avgnagda trĂ€d, det Ă€r gott om bĂ€ver i Stockholmstrakten. Det var en fin försommarkvĂ€ll, fantastiskt att fĂ„ komma dit och trots att tĂ„gen dundrade över Årstabroarna hela tiden och vi sĂ„g Tanto pĂ„ andra sidan sĂ„ kĂ€ndes det Ă€ndĂ„ lĂ„ngt bort. HĂ€r Ă€r nĂ„gra bilder, tyvĂ€rr tagna med mobilen eftersom jag korkat nog  lyckades glömma kameran hemma.

 

Kollitotten fyller Ă„r!

fredag, juni 8th, 2012


Kollitotten har haft födelsedag! I 10 Är har jag haft min lilla Àlskade plÀtt pÄ jorden, det kÀnns alldeles otroligt.

Det har förstÄs varit kolonilott mycket lÀngre Àn sÄ, Eriksdalslunden hÀr pÄ Södermalm i Stockholm firande 100-Ärsjubileum 2006.

Av de drygt 100 Ă„ren finns det spĂ„r – ibland nĂ€r jag grĂ€ver kommer det fram gammalt trasigt tegel och jag tror att de första kolonisterna, som var arbetarfamiljer pĂ„ söder, fick det som fyllnadsmaterial frĂ„n det gamla tegelbruket Eriksdal som fanns hĂ€r förr. NĂ€r jag tittar pĂ„ min lilla kollitott i dag sĂ„ ser den nog inte ut som dĂ„, jag odlar inte för att fĂ„ mat pĂ„ bordet, mera rosor Ă€n potatis om man sĂ€ger sĂ„.

Den har förÀndrats mycket pÄ mina 10 Är ocksÄ, dÀr det var förvildade snöbÀrssnÄr, sjÀlvsÄdda hÀggar och blommande kirskÄl Àr det nu trÀd och rabatter. Kirsen finns kvar förstÄs den blir man liksom inte av med.

Kvar Ă€r alla tĂ€nkta projekt, ny spaljĂ© till blĂ„regnet, stenlĂ€ggning under trĂ€dgĂ„rdsbordet, breddning av rabatten vid grinden, byte av delar av staketet, bamburidĂ„n…man blir liksom aldrig klar. Och det kĂ€nns faktiskt hĂ€rligt!

En mĂ€stare…

söndag, juni 3rd, 2012


Vid Chelsea Flower Show i London 2009 hade Ulf Nordfjell skapat ett bidrag, inspirerat av LinnĂ©. Jag har sett mĂ„nga bilder dĂ€rifrĂ„n och jag vet att han vann en guldmedalj för den. Han Ă€r fantastiskt duktig tycker jag som ocksĂ„ sett nĂ„gra andra trĂ€dgĂ„rdar han gjort. En riktig trĂ€dgĂ„rdsMÄSTARE.

Nu har jag varit i VĂ€xjö nĂ„gra dagar och dĂ€r fanns LinnĂ©trĂ€dgĂ„rden uppbyggd minsann. SĂ„ fantastiskt fin och fast den inte Ă€r sĂ€rskilt stor sĂ„ ryms dĂ€r blommor och vĂ€xter för hela sommaren tror jag. I den vita delen blommade vita löjtnantshjĂ€rtan och snöbollsbuskar. Senare kommer vit stormhatt sĂ„g jag. Klematis i blĂ„tt ackompanjerat av blĂ„ nepeta och blĂ„ violer. Oj det var sĂ„ fint alltihop och placeringen vid sjökanten var hĂ€rlig. Möjligen kunde de bygga en liten bullervall upp mot vĂ€gen…

VĂ€xjö (har jag förstĂ„s besökt förut) var en fin stad med vackra parker och promenadstrĂ„k lĂ€ngs sjöarna och natur- och fĂ„gelreservat alldeles intill. Det var roligt att kunna besöka den i lugn och ro utan att jobba…