Pionkaffe

Om du är någon av de tappra som läst min blogg under åren, så har du kanske redan hört talas om pionen som jag adopterade bort.

Ifall du inte har det : En buskpion som jag köpte när jag hade trädgård och när jag sedan flyttade efter några år inte kunde lämna kvar. Jag tog med den till det nya boendet där den fick stå i en ”allmän” rabatt och riskerade att bli nersprungen av glada barn, så när jag tre år senare flyttade därifrån fick den följa med igen. Eftersom jag inte hade tillgång till trädgård alls då, så ringde jag en god vän och bad henne vara fostermor så länge. När jag sedan fick en egen trädgård igen trivdes den så bra och hade vuxit sig så stor så den fick stanna kvar och adopteras.

Varje år blir jag därför bjuden på pionkaffe när den blommar, i år med över 50 knoppar. Den är nu över 2 meter hög och lika vid och vi räknade ut att den stått på sin plats i 18 år och därför är ca 25 år totalt.

Här kommer bilder på den och på min köksbordsbukett som glatt mig i flera dagar nu. Söder syrenblommar överallt! Titta gärna in hos Slottsträdgårdsmästaren och se mer södersyrener.

pion syr

 

Tämjda hallon

Alla hallon som jag planterade härom året – oj vad de växer! Över alla bräddar och dyker upp lite överallt, de verkar trivas…

I ett försök att tämja dem lite grann (det är vilda hallon från början) så köpte jag likadana hallonstöd som jag sett hos en vän i en annan koloniförening.

Hon hade ritat och funderat och den ritningen fick jag låna och beställde hos samma smed. Det blev jättebra hos mig också!

I öglorna som syns på bilden kan man dra snören förstås, jag hade armeringsjärn så jag trädde i dem, det blev stadigt och bra.

Jag är nöjd – majoriteten av alla hallon är nu inburade, de övriga får jag väl ta hand om på annat sätt.

hallon

 

 

Ruggigt väder

I går var jag i Vinterviken och hälsade på. Då fick jag med mig några liljekonvaljer som var på rymmen och behövde tas bort.

I dag skulle de förstås planteras i Kollitotten. Det blev ett hastigt besök. 5 minuter för att ta bort lite maskrosor – 5 minuter regn – 5 minuter gräva plats för konvaljerna – 5 minuter regn osv.

Ibland är det extra skönt att ha en liten stuga att gå in i och värma sig en kopp te.

Nu är konvaljerna på plats och jag hoppas att de kommer att trivas. Liljekonvaljer har en lite speciell plats i mitt hjärta sen jag var liten och bodde i Gästrikland, det är ju landskapsblomman.

Dessutom hade vi en liten förvildad körsbärslund i den stora trädgården där det växte liljekonvaljer och jag plockade buketter. En fin doft tycker jag fortfarande.

Ni ska slippa se en liten nysatt konvaljstjälk här, istället en bild på årets första klematis, det kommer snart fler…

tekoppklematis

Nu är det gott att leva…

Nu börjar sommaren på riktigt! Nu blommar fruktträden och magnoliorna i vår kolonihage och snart slår syrenerna ut. Det är så vackert att man blir tårögd.

Borde naturligtvis sitta därnere på en stol hela tiden och se när allt händer. Pionerna har sträckt på sig flera centimetrar när jag är hemma och sover.

Till och med tulpanerna i rött och gult är fina, jag har inte satt dem själv och de blir fler för varje år.

Jag börjar tro att tulpaner återgår till sitt ursprung efter något år. Man sätter nåt vackert ljusrosa med fyllda blommor – så ser det ut första året sen dyker det upp en enkel knallröd istället.

Nåja. Mitt lilla plommonträd som jag tror ska gå under när som helst, hänger med och blommar vackert i år också!

IMG_3224