God Jul!

Årets julbukett från den finaste blomsterbutiken i stan, Makalösa Blommor på Sveavägen. Rosor, anemoner, hyacinter och eukalyptusblad – så vacker och doftar ljuvligt!

Mitt i all snö och kyla så ska det bli mysigt att fira jul. Skinkan inköpt, i år blev den ekologisk, sillen inlagd och grönkålen ligger och väntar i kylen. Till min jultradition hör nämligen en grönkålssallad, lätt förvälld (1 minut) strimlad grönkål, blandad med halverade gröna druvor och en dressing med olivolja, äppelcidervinäger och italiensk salladskrydda. Jag fick en liknande sallad på en arbetsplats för många år sedan och har kopierat den sen dess.

Lustigt med traditioner, det går bra att skapa nya också! En som nog bara är tre år gammal men redan ett måste – pepparkakor (gärna med fibrer som håller ihop lite bättre) stiltonost och ett glas portvin! Härligt! Och så lite tända ljus, hyacintdoft, familj och vänner!

Jag önskar dig en riktigt fin jul!

Snö i Malmö

Nu är det minsann vinter i Skåne också. Snö, för att inte säga snöstorm! På företaget där jag var började personalen dra sig hemåt vid lunch för att vara säkra på att komma hem.

Själv flög jag hem, men det tog tid. Nästan 45 minuters väntan på flygbussen, planet försenat förstås men jag fick springa för att hinna med. Väl på planet blev vi sittandes i över en timme, avisning, halt på startbanan… Kaos på flygplatsen hemma med lång väntan på väskan. Nåväl jag kom hem, även om det blev 6 timmars hemresa istället för 3-4.

Trädet på torget var fint – undrar om man kan plantera ett sånt…

Världens största luciatåg

Det är alltid lika imponerande att se (och höra) Adolf Fredriks musikklassers luciatåg i Globen. Mer än 1000 elever deltar, från fjärdeklassarna till hela musikgymnasiet, och de sjunger fantastiskt!

Alldeles magiskt är det med ljusen som tänds och släcks, lucian som skrider in ensam, lilla tärnan och stjärngossen som sjunger solo med klockrena röster, de vackra änglarna och julgranen av ljus. Och lika befriande kul när de efter konserten gör vågen med strutar och lingonkrasar i luften till publikens jubel. Jag kan bara beklaga er som inte hade möjlighet att vara där!

Rosendalsjul

Julmarknaden på Rosendal är ett måste sen många år. Den har blivit mindre än förr, vilket egentligen är ganska skönt, det finns plats att fika i växthusen. Numera är det mest deras egna produkter som finns till försäljning.

Den blåaste av alla blå hyacinter brukar finnas där, så det fick följa med en sån i år också. En jättefin vinterdag med sol, fast lite för kallt för att locka till någon längre promenad.

En snabb sväng in i ett varuhus blev det också för ett kompletteringsköp, men det känns faktiskt lite otäckt med tanke på gårdagens ”självmordsbombare”. Vem vet vad som händer härnäst.

Alldeles strax dags för en av julhelgens höjdpunkter – Luciakonserten i Globen med Adolf Fredriks musikklasser!

Äntligen!

Tänk att det ska vara så svårt att komma iväg ibland. Terrakottasoldaterna som är på besök i Stockholms Östasiatiska museum, skulle ju vara här så länge så då hinner man…

Sen går veckorna utan att det blir av. Men nu blev det av! Tack vare två kollegor från Helsingborg som gärna ville se.

Vilken tur!

Den här soldaten är en av nästan 8000 framgrävda terrakottafigurer och de har alla individuella drag. Det är ett ofattbart arbete som ligger bakom och en ofattbart mäktig kejsare!

Nu fick jag två nya mål – dels att gå tillbaka till innan soldaterna åker hem, de stannar tills mitten av februari, och gå på en guidad visning. Och dels att åka till Xian och hälsa på de andra…

Första julkonserten avverkad

I dag ägde den första av körens julkonserter rum och den avlöpte väl. Nästa lördag sjunger vi på Stadsmuséets gård när det är lucköppning i deras julkalender. Det ska bli roligt!

I övrigt börjar jag nästan vänja mig vid kylan, har köpt nya varma sulor till kängorna och plockat fram den största och varmaste sjalen.

På hemväg i går kväll passerade jag gatlyktor som fått vackra isfransar nertill, det såg riktigt läckert ut.

Kallt!

I dag har det varit riktigt kallt! När man sitter inomhus och tittar ut genom fönstret så är det riktigt vackert med rimfrost på träden.

Annars har jag inte så mycket till övers för snö och kyla. Om tre veckor så vänder det, jag väntar på det. Men december är ganska trevligt, snart blir det luciakonserter på Globen och på dagis. I dag hämtade jag minsta mannagrynet, 3 1/2 år och han sjöng så vackert när vi åkte tvärbana om ”Staffan Stallegren”. Härligt!

Det dröjer innan man kan sitta ute igen (fast jag gjorde ju det förra onsdagen, vid poolen på Gran Canaria;O), men det gäller att tänka framåt!