Archive for december, 2010

God Jul!

torsdag, december 23rd, 2010


Årets julbukett frĂ„n den finaste blomsterbutiken i stan, Makalösa Blommor pĂ„ SveavĂ€gen. Rosor, anemoner, hyacinter och eukalyptusblad – sĂ„ vacker och doftar ljuvligt!

Mitt i all snö och kyla sÄ ska det bli mysigt att fira jul. Skinkan inköpt, i Är blev den ekologisk, sillen inlagd och grönkÄlen ligger och vÀntar i kylen. Till min jultradition hör nÀmligen en grönkÄlssallad, lÀtt förvÀlld (1 minut) strimlad grönkÄl, blandad med halverade gröna druvor och en dressing med olivolja, ÀppelcidervinÀger och italiensk salladskrydda. Jag fick en liknande sallad pÄ en arbetsplats för mÄnga Är sedan och har kopierat den sen dess.

Lustigt med traditioner, det gĂ„r bra att skapa nya ocksĂ„! En som nog bara Ă€r tre Ă„r gammal men redan ett mĂ„ste – pepparkakor (gĂ€rna med fibrer som hĂ„ller ihop lite bĂ€ttre) stiltonost och ett glas portvin! HĂ€rligt! Och sĂ„ lite tĂ€nda ljus, hyacintdoft, familj och vĂ€nner!

Jag önskar dig en riktigt fin jul!

Snö i Malmö

lördag, december 18th, 2010


Nu Àr det minsann vinter i SkÄne ocksÄ. Snö, för att inte sÀga snöstorm! PÄ företaget dÀr jag var började personalen dra sig hemÄt vid lunch för att vara sÀkra pÄ att komma hem.

SjĂ€lv flög jag hem, men det tog tid. NĂ€stan 45 minuters vĂ€ntan pĂ„ flygbussen, planet försenat förstĂ„s men jag fick springa för att hinna med. VĂ€l pĂ„ planet blev vi sittandes i över en timme, avisning, halt pĂ„ startbanan… Kaos pĂ„ flygplatsen hemma med lĂ„ng vĂ€ntan pĂ„ vĂ€skan. NĂ„vĂ€l jag kom hem, Ă€ven om det blev 6 timmars hemresa istĂ€llet för 3-4.

TrĂ€det pĂ„ torget var fint – undrar om man kan plantera ett sĂ„nt…

VÀrldens största luciatÄg

tisdag, december 14th, 2010


Det Àr alltid lika imponerande att se (och höra) Adolf Fredriks musikklassers luciatÄg i Globen. Mer Àn 1000 elever deltar, frÄn fjÀrdeklassarna till hela musikgymnasiet, och de sjunger fantastiskt!

Alldeles magiskt Àr det med ljusen som tÀnds och slÀcks, lucian som skrider in ensam, lilla tÀrnan och stjÀrngossen som sjunger solo med klockrena röster, de vackra Ànglarna och julgranen av ljus. Och lika befriande kul nÀr de efter konserten gör vÄgen med strutar och lingonkrasar i luften till publikens jubel. Jag kan bara beklaga er som inte hade möjlighet att vara dÀr!

Rosendalsjul

söndag, december 12th, 2010


Julmarknaden pÄ Rosendal Àr ett mÄste sen mÄnga Är. Den har blivit mindre Àn förr, vilket egentligen Àr ganska skönt, det finns plats att fika i vÀxthusen. Numera Àr det mest deras egna produkter som finns till försÀljning.

Den blÄaste av alla blÄ hyacinter brukar finnas dÀr, sÄ det fick följa med en sÄn i Är ocksÄ. En jÀttefin vinterdag med sol, fast lite för kallt för att locka till nÄgon lÀngre promenad.

En snabb svĂ€ng in i ett varuhus blev det ocksĂ„ för ett kompletteringsköp, men det kĂ€nns faktiskt lite otĂ€ckt med tanke pĂ„ gĂ„rdagens ”sjĂ€lvmordsbombare”. Vem vet vad som hĂ€nder hĂ€rnĂ€st.

Alldeles strax dags för en av julhelgens höjdpunkter – Luciakonserten i Globen med Adolf Fredriks musikklasser!

Äntligen!

fredag, december 10th, 2010


TĂ€nk att det ska vara sĂ„ svĂ„rt att komma ivĂ€g ibland. Terrakottasoldaterna som Ă€r pĂ„ besök i Stockholms Östasiatiska museum, skulle ju vara hĂ€r sĂ„ lĂ€nge sĂ„ dĂ„ hinner man…

Sen gÄr veckorna utan att det blir av. Men nu blev det av! Tack vare tvÄ kollegor frÄn Helsingborg som gÀrna ville se.

Vilken tur!

Den hÀr soldaten Àr en av nÀstan 8000 framgrÀvda terrakottafigurer och de har alla individuella drag. Det Àr ett ofattbart arbete som ligger bakom och en ofattbart mÀktig kejsare!

Nu fick jag tvĂ„ nya mĂ„l – dels att gĂ„ tillbaka till innan soldaterna Ă„ker hem, de stannar tills mitten av februari, och gĂ„ pĂ„ en guidad visning. Och dels att Ă„ka till Xian och hĂ€lsa pĂ„ de andra…

Första julkonserten avverkad

lördag, december 4th, 2010


I dag Àgde den första av körens julkonserter rum och den avlöpte vÀl. NÀsta lördag sjunger vi pÄ Stadsmuséets gÄrd nÀr det Àr lucköppning i deras julkalender. Det ska bli roligt!

I övrigt börjar jag nÀstan vÀnja mig vid kylan, har köpt nya varma sulor till kÀngorna och plockat fram den största och varmaste sjalen.

PÄ hemvÀg i gÄr kvÀll passerade jag gatlyktor som fÄtt vackra isfransar nertill, det sÄg riktigt lÀckert ut.

Kallt!

onsdag, december 1st, 2010


I dag har det varit riktigt kallt! NÀr man sitter inomhus och tittar ut genom fönstret sÄ Àr det riktigt vackert med rimfrost pÄ trÀden.

Annars har jag inte sĂ„ mycket till övers för snö och kyla. Om tre veckor sĂ„ vĂ€nder det, jag vĂ€ntar pĂ„ det. Men december Ă€r ganska trevligt, snart blir det luciakonserter pĂ„ Globen och pĂ„ dagis. I dag hĂ€mtade jag minsta mannagrynet, 3 1/2 Ă„r och han sjöng sĂ„ vackert nĂ€r vi Ă„kte tvĂ€rbana om ”Staffan Stallegren”. HĂ€rligt!

Det dröjer innan man kan sitta ute igen (fast jag gjorde ju det förra onsdagen, vid poolen pÄ Gran Canaria;O), men det gÀller att tÀnka framÄt!