Stickigt

När jag visade en bild från Norrköping för ett tag sen, frågade min vän G som bor i stan om jag inte sett kaktusarna. Så när jag återvände i veckan fick jag ta en ordentlig titt. Jag är inte så förtjust i kaktusar, tycker att det är stickigt och otäckt. Men antagligen borde jag ha det som krukväxter istället för de veka skönheter jag omger mig med, plättarna i luften blir kinkiga om de inte får vatten och Agnes katt tuggar mer än gärna ner dem…

Nå, nu var det kaktusar i Norrköping! Varje år går tydligen ett företag in och sponsrar planteringen, i år är det Holmens bruk. Fast jag får märkliga associationer av en del kaktusar måste jag erkänna. Aj!

kak1kak2

Bara en till…

Eftersom jag hittade den här bilden som jag tog på trädgårdsmässan i våras. Titta vad fint man kan göra i betong! Tror att det är  en sån där form man använder för att göra gipsstuckatur med. Trodde nog aldrig att jag skulle bli så förtjust i betong – det var ju nästan ett svärord för några år sen…

8f55

Sugen på betong

Jag har tjatat om det förut, men jag är så himla sugen på att gjuta i betong. Fast det verkar så jobbigt att få hem säckarna på bussen… Såg i dag att Malena Skote kommit med ytterligare en bok i ämnet, hon verkar ha många idéer. Själv samlar jag lite på idéer överallt. Här är några som en vän till mig gjort!

sten1sten2

Dags att börja förbereda sig…

Vägen hem var mycket lång och ingen har jag mött,
nu blir kvällarna kyliga och sena.
Kom trösta mig en smula, för nu är jag ganska trött,
och med ens så förfärligt allena.
Jag märkte aldrig förut, att mörkret är så stort,
går och tänker på allt det där man borde.
Det är så mycket saker jag skulle sagt och gjort,
och det är så väldigt lite jag gjorde.

Skynda dej älskade, skynda att älska,
dagarna mörknar minut för minut.
Tänd våra ljus, det är nära till natten,
snart är den blommande sommaren slut.

(Texten har jag lånat av Tove Jansson)

264a

En tårta i Norrköping

Förra veckan var jag i Norrköping och jobbade. På vägen till och från järnvägsstationen brukar jag passera en liten park. Där är alltid mycket välskött, finklippta gräsmattor och välfyllda rabatter. Nu hade de skapat nedanstående tårtor, det fanns ett par stycken. Kan ju inte påstå att jag är någon större vän av Begonia, tycker mest att de bara skräpar, men den lila Heliotropen tycker jag mycket om. När de finns i en massplantering som här, känner man doften utan att behöva böja sig ner och nosa. De där små fetbladiga sakerna har jag glömt namnet på, men de är lite kul. En ganska oväntad och rätt snygg kombination tyckte jag!

b06e

Skördetid

Årets enda äpple på mitt äppelträd trillade av så nu är trädet tomt. Tur att det finns äpplen att köpa i affärerna… Plommon blir det inte heller så många, mycket tveksamt om det räcker till en sats chutney. Men björnbär från den självplanterade, fruktansvärt taggiga plantan har jag fått riktigt många i år. Och ganska många pyttetomater – små men goda!

597a

Ett hus för lust

Det här fina lusthuset går jag förbi ibland när jag ska sjunga i min kör. Det är en kolonistuga som är ett lusthus. Det är de nog allihop egentligen, små hus för lusten. Det här är extra härligt bara.

a625

En kall vinter

När jag var liten fick jag lära mig att med mycket rönnbär blir det en kall vinter. Och i så fall tror jag det blir en riktig vargavinter – norr om Dalälven i alla fall, där den här bilden är tagen. Burr. Jag kan inte påstå att jag längtar, jag tycker att det börjar bli tungt redan nu. Jag har haft några tidiga mornar för att åka till olika orter och det är mörkt när jag ger mig iväg. Och sen är det nästan mörkt när jag är hemma igen. Men tiden går ju fort numera, det är väl bara att bita ihop så är det snart vår! (Fast det där tror jag inte riktigt på själv om jag ska vara ärlig.)

rönn

Inspiration

På en promenad hittade jag den här mysiga platsen. Jag har också en gammal symaskin med fint smidesunderrede som står på vinden. Där får det nog stå tills jag löst det där med bordsskiva. En marmorskiva eller kalksten vore nog vackrast, men inte helt lätt eller billigt att hitta. Ibland funderar jag på att gjuta i betong men har inte gjort det än.

Här har man löst det och visst blir det fint! Och ja, ”trädet” till höger är en fuchsia!

bord