Till Indialand

Nu åker jag till Indien i en vecka. När jag kommer hem igen är det påsk och förhoppningsvis vår på riktigt!

Här tänker jag placera mig med några böcker…

Jag berättar mer när jag är hemma igen!

625e1

goingo_34-1

Trötta fötter

Efter en dag på trädgårdsmässan är mina fötter alldeles slut. Vad skönt det vore att slippa gå på mässan på helgen – oj vad mycket folk det var! Och trädgårdstomtar, gräsklippningsmaskiner och pelargoner överallt!

Men balkongutställningen är alltid rolig och inspirerande. I år var min favoritbutik Årstiden med bland deltagarna och jag tyckte förstås att de hade den finaste balkongen/uteplatsen. Två av bilderna nedan kommer från deras fina och rofyllda tävlingsbidrag. Så skulle jag vilja ha det i kollitotten också, men citronträdet har ju dött och i mitt lilla äppelträd kan man inte montera upp en hängmatta…

Nåja. Det fanns mycket att titta på och handla för dem som ville det. ”Garden girl” med blommiga kläder för kvinnliga odlare tilltalar inte mig, men uppenbarligen många andra. Pelargoner var det stundom nästan slagsmål om och mycket annat sålde antagligen också bra. Jag trillade dit på pionen längst ner bland bilderna men de fina sipporna stod jag över den här gången. Holländarna med alla sina lökar och knölar litar jag inte riktigt på, det kanske är helt fel. Men sen den gången jag handlade kungsliljor och madonnaliljor och alla kom upp och var knallgula så aktar jag mig…

Bilderna är från Årstidens tävlingsbidrag, sedan sipporna jag inte köpte och pionen som jag plötsligt måste ha. Möjligen var det också namnet på pionen som roade mig…

massa1

massa2

massa-4massa41

Vår i Skåne? Nja…

Har varit på jobb i Malmö några dagar och hade sett fram emot att möta våren därnere. Men det var iskallt! Polarvindar ven runt gatorna!

Min arbetskamrat Å var också i Malmö så vi träffades för en fika på onsdagskvällen. På Lilla Torg satt de tappra skåningarna ute, med filtar och gasolvärmare.

Å bor iofs i Skåne men hon är ju född i Stockholmstrakten – vi fikade inomhus!

malmo1malmo2

Det våras för kollitotten

En liten vända ner i kollitotten visar att våren är på väg, några små frusna snödroppar vid husväggen och nedanstående vackra krokus i en rabatt. Men marken känns hård och av scilla och vårstjärna syns intet. För tidigt att börja städa upp i rabatterna med andra ord. Får rapporter från Skåne om att man kommit igång med krattandet och pensékrukorna.

Blir lite avundsjuk och letar fram prospektet till mitt skånska hus som jag tänkte köpa. I Påarp strax utanför Helsingborg, lagom stort med en ljuvlig ”engelskinspirerad” trädgård. Det kostade 595.000 kronor då för tio år sedan. Men jag vågade aldrig lämna Stockholm alldeles ensam och fortfarande kan jag undra över hur det hade blivit. Ensamt och långtråkigt eller alldeles, alldeles underbart?

dee1

Vår på stan

Tog en promenad i dag och såg blommor lite överallt. Bland annat de här fina utanför en butik. I går var det vårdagjämning – en glädjens dag! Och även om de hotar med snö i nästa vecka så är ju det värsta över.

På morgnarna kvittrar det för fullt i buskarna på min gård och i går hörde jag koltrastar sjunga så det ekade mellan husen i den blå kvällen. Det finns hopp!

a420

Sagolika täppor

I helgen besökte jag Junibacken, ett alldeles fantastiskt ställe för stora och små. Det gick att hälsa på hos Pippi på Villa Villekulla och när vi åkte sagotåget, som var en svävande upplevelse, fick vi hälsa på hos både Karlsson, Ronja och bröderna Lejonhjärta. Tyvärr fick man inte ta bilder därifrån – jag lovar att Körsbärsdalen var helt fantastisk!

Men det gick att besöka andra figurer också så jag gjorde några trädgårdsbesök. Maja hade kommit igång fint i sin täppa och hos Muminfamiljen i det blå huset blommade det i rabatterna. Junibacken var som sagt jättefint, men oj vad många barn! Det gällde att hålla ordning på dem man själv ansvarade för annars försvann de in hos Pettsson eller nån, själv var jag för stor för att kunna följa med…

majamumin

Frestelser

Närmaste blomsteraffären lockar med snöklockor eller klosterlilja i kruka. De är så vackra tycker jag. Ska enligt Karin Berglund (en av husgudarna) trivas halvskuggigt och lite fuktigt. Bästa tiden att plantera är nu eller strax efter blomning säger hon. Tänk att ha en rugge under plommonträdet tillsammans med scillorna och vårstjärnorna! 119 kronor kostar en kruka – jag är frestad…

fd58

Rebelliskt

Jag läser ett inlägg från min bloggvän Slottsträdgårdsmästaren om hur man är rebell efter 50…

Det var roligt! (och om du klickar på namnet Slottsträdgårdsmästaren ovan så kommer du till det inlägget!)  Magnus Uggla är tydligen rebell genom att inte använda pinnen som delar mina varor från dina varor på bandet i snabbköpskassan.

Jag måste därför visa min ”knapp” som jag har på jackan. Den är från en operaföreställning med samma namn, men jag har behållt den för jag tycker att den är lite mysig.

Ibland får jag ett leende på stan av nån som läser på den. För mig är den en liten blinkning till min röda ungdom på 70-talet.

84be

Vad är det här?

Det ser ut som ett jämra julkort ute! Här tror man att det ska bli vår – fotograferar snödroppar och rasslar med fröpåsarna. Så plötsligt ser det ut så här utanför fönstret!

Det verkar dröja innan jag kan ta tekoppen och morgontidningen med mig ut och sitta på gården… Suck.

sno

I år ska jag ta det lugnt

Inte ha en massa små rangliga plantor som jag glömmer att vattna och/eller som katten Agnes tuggar i sig. Så därför bara några oumbärliga fröpåsar – den vita vallmon som Slottsträdgårdsmästaren tipsade om och Heliotrop som jag måste ha, färgen och doften är jättefin tycker jag. Sen ett litet malvafynd från frömiddagen som U traditonellt inbjudit till. Intresserade trädgårdsinnehavare (främst koloni – vi bor ju i stan) kommer och äter god mat, läser frökataloger och delar med sig av sitt överskott.

Månntro det räcker så här? Luktärter måste jag ju ha också men jag vet inte… långa och trassliga på fönsterbrädan eller direkt i jorden? Fast då kommer de så sent. Man kanske skulle köpa färdiga plantor för en gångs skull? Många svåra ställningstaganden ..;O)

cbf7