En annan grannvallmo

Lite i halvskugga mellan min stuga och grannen till vänster, finns hennes otroligt vackra mörkröda vallmo. Kameran kan tyvärr inte göra den rättvisa. Några dagar flammar den och sedan är föreställningen över för i år!

röd

Marig färg…

Den här vallmon har jag köpt i förhoppningen att det skulle vara en annan rosa nyans. Laxrosa är en svår färg och den passar definitivt inte hos mig, där den skär sig mot intillväxande pioner och rosor. Trodde att jag grävde bort den förra året och gav bort den. Men här är den igen med fler blommor än förut! Vi får väl se vem som är mest envis…

lax

Glad midsommar!

Nu är det dags för midsommar igen – det borde vara vår nationaldag tycker jag! Strömmingen är gravad och jordgubbar kommer det nog att finnas fast odlarna hotar igen med att det tar slut – fast dyrt blir det tydligen.

Nåja! Jag börjar min semester i dag så från och med nu skiner solen ;O)

Lite ”midsommarblomster” kan väl passa. En näva som jag tror är ängsnäva, säkert 60 cm hög och som blommar över alldeles för fort. Men fin är den!

mids

Border Beauty

Vallmokjol i sommarsol

Vallmodans i sommarglans

Vallmomun sidentunn

Vallmoröda blommor glöda

Vallmovild vallmomild

Vallmovind mot Majas kind

(ur Lena Anderssons Majas alfabet)

Vallmon heter Border Beauty och är intensivt rödorange, svår att fånga på bild. Kastar sig åt alla håll och flammar i rabatten sin korta blomning hos min granne.

bordebeauty

Vallmo nummer 3

Den här skulle vara plommonblå! Det stod så i plantskolan där jag köpte den. Pattys Plum heter hon. Hon är snarare vinröd/grårosa, någon sorts rökig nyans. Det tog ett tag innan jag tyckte att det var snyggt…

pattysplum

Mer vallmo

I dag när prinsessan gifter sig (någon som missat det?) passar det bra med en färgstark vallmo tycker jag. Den här skönheten heter Bolero och det är första året den blommar hos mig. Jag har köpt den hos Plantmakeriet, klicka på namnet så kommer du dit (ja, till deras hemsida…), en liten plantskola utanför Enköping med ett stort vallmosortiment.

Grattis prinsessan! Och även om jag tycker allt möjligt om bröllop och kungahus, så hoppas jag ändå att det blir som i sagorna ”och så levde de lyckliga i alla sina dagar”. Och det önskar jag varje gång en prinsessa hittar en prins…

vallmo2

Vallmovecka!

Just nu blommar vallmo fantastiskt vackert överallt. Den stora Orientale-vallmon alltså. Jag tänkte visa några stycken som jag träffat på den senaste tiden. Några finns hos mig, några hos grannarna. En vallmovecka! (Som kanske kommer att sträcka sig över två veckor – det kanske finns något annat som jag vill visa under tiden).

Jag börjar med den ”vanliga” ganska traditionella, som blommar i rödorange. Eller heter det vallmorött?

vallmo1

I gullregnets månad

Jag har varit i Linköping och jobbat. Tåget kom in ganska tidigt så jag hann med en promenad innan det var dags att börja.

Uppe vid domkyrkan fanns en liten plats som var uppkallad efter Olof Palme och därifrån ledde en arkad med olika växter. Här var det inte bågar av sugrör, som i min kollitott utan ordentliga grejer. Antagligen hade de en annan budget än min när de anlade den. Rosor, någon sorts vin (vildvin antagligen) blåregn och gullregn. Just nu var det bara gullregnet som blommade, men lite senare i sommar när rosorna drar igång blir det nog fantastiskt. En av sorterna var honungsros tror jag, blåregnet såg lite tanigt ut men det kanske kommer.

I England finns en berömd gullregnsarkad vid Barnsley House skapad av Rosemary Verey, så jag blev påmind om att den resan, att besöka engelska trädgårdar, måste bli av snart. Jag lånar en bild från nätet också på den, med Allium som bottenplantering. I Linköping var det tyvärr kirskål…

gullbarnsley2

En liten oas

Besökte min dotter i helgen och tittade till hennes lilla plantering. Vi borde nog rensat lite men det regnade så vi slapp ;O)

Hon har en så mysig liten uteplats, precis lagom att slå sig ner med kaffekoppen eller vinglaset och bara njuta. Nu blommade det ljuvligt – syrener, akleja, vitt löjtnantshjärta, stjärnflocka, myskmadra och den väldigt snygga klematisen som heter Georg. Den måste jag nog köpa till kollitotten också. Rosor och pioner hade fina knoppar och stormhattarna hade växt sig riktigt höga. Jätteläckert! (Jo, jag har varit lite inblandad)

När det slutade regna dök det upp en rälig groda, jag tror inte att det blivit någon prins av den. Så vi försökte inte ens.

oas

Projektet – etapp 1 klar!

Det stora projektet att få igång ett trädgårdsland som jag berättat om förut, har i alla fall uppnått ett delmål. Och det är den första odlingslådan som är klar och numera även planterad. I lördags traskade vi iväg till affären och köpte frö och sedan ner till kollitotten för att plantera. Gula och orangea morötter, rädisor, rödbetor och blommor förstås!

Gossarna fick broderligt dela på planteringslådan och sen vidtog ett ivrigt vattnande, vilket nog inte behövts för det började regna strax efteråt, men det är ju det roligaste av alltihop!

Det ska bli intressant att se hur många av de hundratals morotsfröna som kommer upp !

etapp1