Vinterviken igen

Jag har varit och besökt min vän E i hennes odlingslott i Vinterviken. Det är alltid lika inspirerande. De små lotterna, som inte får innehålla annat än pergolor som byggnader, är små under av kreativitet. Och det är nästan märkligt hur mycket man får plats med.

Fina fågelbad och gamla korgar som fått nya användningsområden är några bra saker på E:s lott. Och vad fint det är med gråtimjan mellan stenarna.

Vi hade en fin kväll med busgod grillad makrill och till efterrätt jordgubbar och smultron som vi fick leta lite efter.

Tidig morgon i Strängnäs

För någon vecka sedan var jag i Strängnäs på jobb. Det är en liten fin stad vid Mälaren och med tåget tar det bara drygt 45 minuter från Stockholm. Men tågen går inte så väldigt tätt, så för att komma fram den tid jag ville fick jag åka ganska tidigt. Därmed fick jag en dryg timme ”över” på morgonen. Det var fantastiskt väder så jag tog helt enkelt en promenad.

Och hittade det här mysiga området med odlingslotter, jag tror det kallades Kållandet. Grinden var öppen så det kändes ok att gå in. Någon morgontidig äldre herre hade också anlänt men i övrigt var jag ensam. Det doftade gott från pionerna och det var alldeles stilla och tyst. Ett härligt sätt att börja dagen på.

Glad Midsommar!

Det har regnat i flera dagar känns det som. I går eftermiddag trotsade jag regnet och begav mig ut till Zetas, hann dit precis innan de stängde för helgen. Men behöver man en gråmalva så måste man ordna det. (A Woman Gotta Do What a Woman Gotta Do)

Nu står den på plats, bild kommer, men först bestämde jag mig för att ta bort myskmadran som fick en tillfällig plats i rabatten häromåret. Den tog vara på  tillfället och har mer eller  mindre täckt hela rabatten, de andra blommorna har inte haft en chans. Det blev en stor hög, jag gör mig inga illusioner den kommer säkert tillbaka för det går ju inte att få upp alla rötter. Vi får se hur det går.

När jag var klar (det tog ganska lång tid) så gick jag hem och då började det regna igen…

I dag hoppas jag på solsken i blick, ska fira midsommarafton på annat håll men sen blir det kollitott igen.

Ha en riktigt skön helg – hoppas att solen skiner på dig!

Schersmintider

Den stora schersminbusken blommar nu. Jag tror den är 2,5 – 3 meter hög och det är nästan det enda som finns kvar sen jag tog över lotten för 9 år sen. Jo, några syrener och det gamla plommonträdet finns också kvar. (Och kirskålen förstås, men det är en annan historia)

Jag har föryngrat den, skurit bort gamla grenar under tre års tid. Efter första året föll den ihop alldeles och såg för sorglig ut men nu är den en stor fin buske igen.

Vid nåt röjningstillfälle hittade jag en liten ynklig buske till uppe vid stugan, den flyttade jag så att den står mittemot den jättestora fast på andra sidan gräsmattan.

Jag liksom tänkte att det skulle bli korsdrag med doft där. Den busken har också hunnit bli stor och blommar vackert den med.

Schersmin är en doft från en barndomsträdgård, jag plockade kvistar och satte i vas. Det gör jag fortfarande.

Inte bara kul…

Att ha en liten trädgård med stuga i Stockholms innerstad är inte bara fantastiskt mysigt. Det innebär också att man emellanåt råkar ut för inbrott och stölder. Jag har haft inbrott förut och i helgen var det dags igen.

Men jag hade lite tur, bara en trasig ruta och lite stökigt inne i stugan – inget verkar vara stulet eller förstört. En ny ruta är redan på plats – tack D!

Dagar i Toscana

Knappt hemkommen från London var det bara att packa om väskan för en vecka i Toscana. Jag fick följa med sonen och hans familj till ett hyrt hus några mil utanför Arezzo. Därifrån gjorde vi utflykter till Florens och Siena bland annat.

Överallt fantastiskt vackert, medeltida städer eller kanske snarare små byar låg tätt. Olivträd och långa rader av vin, röd vallmo som blommade i allt det silvergrå och gröna. Svalor som flög högt över det vackra landskapet. Här kommer några bilder och när jag sitter och tittar på dem känns det nästan overkligt att jag varit där. Jag åker mycket gärna tillbaka.

Överst utsikten från köksfönstret (den stora gröna busken i förgrunden är lager) och även om jag gillar min lilla gård här på Södermalm så var det här i en annan klass…

Lavendeln var meterhög, jag har plockat med mig för att se om jag kan få några små sticklingar att rota sig. Den vackra blomman en bit ner  är kapris, jag hade ingen aning om att den var så fin. Citronträd i krukor på vår gård bredvid bilden av katedralen i Florens, tyvärr var köerna så långa att vi fick avstå från att gå in.

På bilderna längst ner vårt fina och på insidan helt moderna hus som hade pool och höns som ständigt rymde från sin inhägnad, det var ett uppskattat nöje hos några av mina reskamrater att hjälpa till att få in dem i hönshuset på kvällen.

Nu ska jag hålla mig hemma några veckor innan det är dags att resa till det stora landet i väst…