Plommon i massor

Mitt gamla plommonträd som jag skrivit om många gånger, vägrar att ge upp. Varje år när det börjar blomma blir jag nästan rörd, det knotiga gamla trädet som nästan helt tappat barken klär sig i vit spetsklänning med hopp om framtiden. Och en framtid verkar det ha, det bryter fram nya grenar och levererar plommon år efter år.

På den varma dagen nyligen ställde jag mig på den enda skuggiga platsen jag har mitt på dagen, nämligen under plommonträdet och försökte gallra kart.

Jag vet att jag inte tagit tillräckligt och jag vet att jag inte når men en hel hink blev det i alla fall. Det blir nog plommonchutney i år också!

IMG_5035

Rosor på taket

När jag besökte det fina lilla B&B-boendet på Runmarö för några år sedan beundrade jag förstås alla vackra rosor. Jag gillade bland annat den vackra ”Splendens” och fick en gren av värden för att försöka själv. Den rotade sig fint men sen hade jag nog för bråttom med att plantera ut den, efter vintern var den spårlöst borta. (Om du vill läsa om det besöket klickar du här)

Men när jag något år senare hittade samma ros i Zetas reahörna slog jag till. Drömmen var ju att den skulle bädda in min lilla stuga i skönhet. Förra sommaren blåste den ner, med hjälp av kolonigranne och kratta lyckades vi få hela grenpaketet upp på taket igen. Tittar man noga på bilden kan man också se grenar som är avklippta men hänger kvar och torkat. Vid mitt försök i våras att tukta den något, kunde jag inte dra bort det jag klippt utan jag fastnade i den extremt taggiga rosen och landade i rabatten – jag fick ge upp (och kravla mig upp).

Nu blommar den igen och är så där vacker som jag minns den från Runmarö, men så mycket doft tycker jag inte att den har. Nu har den så väldoftande sällskap så bristen är lätt att överse med. Den är så stor nu att den hänger ner på andra sidan taket och nuddar marken.

Två bilder lägger jag in här, lägg gärna märke till humlan som är en linslus på bild ett…

IMG_5006 IMG_5014

Regntunga skyar…

Oj, vad det har regnat och oj vad det ska regna i natt! Jag kommer inte att behöva vattna på ett tag tror jag. Tömde regnmätaren idag på förmiddagen och den var full – 45 mm påstod den. Gissar att det blir likadant i morgon. Rosorna vid grinden har börjat slå ut och hänger regntunga, jag fick nästan krypa på alla fyra för att komma in i dag.

Min vackra engelska riddarsporre, inköpt på Petersham nurseries (rekommenderar varmt ett besök där för dem som ska till London) börjar slå ut i regnet och står rak än så länge. Men våt…

IMG_4997

Blåregn

Mitt blåregn blommar just nu, det doftar fantastiskt. Det växer trots att jag aldrig gör något med det, klipper bort lite torra grenar ibland bara. Jag vet att man ska beskära men nånstans läste jag att det ska göras under vintern och det blir ju svårt. Så jag hoppade helt enkelt över det. Tänkte att de där fantastiska blåregnen som är flera meter höga nog aldrig blir beskurna och de verkar ju glada ändå.

Nu har min kolonigranne byggt en ställning på sin sida så vi ska se om vi kan skapa en blåregnsgång. Det vore ju härligare än att det kastar sig upp i syrenerna som det gjorde förra året…

IMG_4900

Iris

Det går fort nu, syrenerna har alldeles strax blommat över och tulpanerna har också gjort sitt för i år.

Som vanligt skulle jag helst vilja sitta på en stol i Kollitotten både dag och natt för att hinna med.

Nu blommar den blå irisen, med fler och fler blommor för varje år. Den lilla plantan jag fick av mina rara grannar växte till en stor rugge, som jag försökte dela med en spade efter några år men till slut fick ta fram en fogsvans för att lyckas få isär i tre delar.

Det verkar snart vara dags att ta fram sågen igen…

iris