Mors dag

Syrenerna blommar vilt runt kollitotten just nu, det är helt fantastiskt. Det har varit en bra dag, först ett trevligt besök av min bloggvän Slottsträdgårdsmästaren som traskade runt Södermalm och kom förbi hos mig. Läs här hur mycket syrener han sett i dag!

Tack för besöket Hasse, nästa gång kan jag få bjuda på kaffe kanske?

Sen firades det Mors dag, inte för att man måste men för att det är en trevlig anledning att få träffa både sina barn och sin mamma på en gång. God mat bjöd barnen på – tack!

En bukett från min kollitott av det som blommar just nu, pryder mitt köksbord. Syrener, akleja, tovsippa, myskmadra och en liten kvardröjande förgätmigej. En blombukett till alla andra mammor! Hoppas att ni också haft en bra dag!

blom2

Bakom huset

Bakom mitt hus är det en backe upp till nästa gata. Mitt i backen ligger en liten lekplats med gungor och det finns små gångvägar att följa. Inte som en park utan som ett litet fritt område bara. Tidigt på våren är det alldeles blått av all scilla. När jag sitter vid mitt köksfönster på vintern och tittar upp mot backen så tänker jag alltid på det. Det blåa scillahavet. Och längtar dit.

Nu är det redan över. Men nu är backen fylld av hundloka. Som ett vitt skum gungar det över det gröna gräset. Och det är väldigt vackert det också!

loka

Rats!

Det har sina sidor att ha trädgård i stan. Det har jag berättat om förut, stölder, inbrott och klotter. Just nu hemsöks vi av råttor.

Orädda och stora som kraftigt byggda marsvin springer de i gångarna och smiter in under husen om man skrämmer dem. Det är bara att ringa Anticimex, så i dag har de varit hos mig och placerat ut behållare. Det ser ganska otäckt ut det också tycker jag.

rats

Utsikt från ett fönster

Den vackraste tiden, mellan hägg och syrén är det just nu här i Stockholm. Då skulle man helst slippa vara på jobbet och bara sitta och lukta på blommorna! Som Ferdinand. Jag har ingen korkek men man kan väl sitta under äppelträdet kanske?

Det är alldeles ljusgrönt ute, trädgårdsmöblerna har flyttat ut, koltrastarna sjunger för full hals och pionerna växer en decimeter om dagen.

Jag tog en bild en dag när jag satt inne i kollitotten en stund och tittade ut…

utsikt

Mera rosor

En fördel (den enda!) när rosorna fryser bort, är att man kan köpa nya. Två av mina rosor gav upp helt under den här vintern och några andra ser ganska medtagna ut. Det var en tuff vinter trots att det fanns skyddande snö. Som kallast har det varit 28 minusgrader berättade en granne som har en termometer med minne. Så det är kanske inte så konstigt att några rosor gett upp.

Jag hade turen att kunna beställa från Cedergrens och få dem levererade av mina vänner från Skåne, som gästade huvudstaden förra veckan. Tack! De nya är Duchesse de Rohan en rosa damascenaros med stark doft som ska blomma långt in på hösten. Den har jag haft en gång förut i en annan trädgård och minns den som jättefin. Samt en damascena till som heter Leda, vit med röda bladkanter. Hon är från 1827 står det i katalogen från Cedergrens. Det är lite fantastiskt tycker jag, både att man vet det och att rosen funnits i odling i snart 200 år.

De fick dra vatten i en hink några timmar och sedan komma på plats. Det har regnat mycket sen jag satte dem så jag hoppas att de fått en god start!

rosor

Och Amorosa

Mitt äppelträd slog ut i lördags morse. Amorosa (ett rött Aroma) med blommor med en liten ton av rosa. Jag har ju bara ett äppelträd, tycker att det räcker för trädgården är ju inte så stor. Men samtidigt kan jag ju njuta av mina grannars träd, som är betydligt större än mitt. Det är som i Nangijala just nu i koloniområdet.

Med tanke på alla blommor så ser det ut som om det kan bli många äpplen, men jag ser inga bin bara en och annan humla som brummar förbi. Jag undrar hur det ska gå…

äpple

Plommonträdet blommar

Hela lördagen kunde jag vara i kollitotten och det var som en sommardag! Jag städade lite i stugan, planterade en ny buskpion, klippte bort björnbärsris, putsade mer på rosorna som haft en tuff vinter och rensade lite här och var. Lyckades få iväg en del skräp också eftersom vi hade container i området.

På söndagen fick jag hjälp att ta ner allt jag sparat på vinden så nu har jag allt jag behöver i möbelväg och lite till tror jag ;O)

Medan jag höll på och pysslade överallt så slog plommonträdet ut. Det gamla plommonträdet som jag sågade bort hälften av, när jag fick min lott för 8 år sen. Jag trodde nog inte att det skulle överleva, hälften var ju redan dött. Men det kommer tappert igen varje år med fina plommon. Ofta fler än det orkar bära. Det är något nästan rörande med det gamla trädet med knotiga grenar, som  fortfarande blommar tappert. Färre blommor än förra året, är det i år det blir det sista?

plommon

Vilken skönhet!

På en liten gård mitt i stan, bland cyklarna, ett modernt lusthus med japansk(?) inspiration och ett fantastiskt blommande träd! Jag stod där en stund och beundrade. Ibland räcker det med ett träd, det blir ingen massverkan men skönhetsupplevelsen blir nästan större, lite unik.

Gracilt sträckte det sina grenar över den lilla platsen och de rosa blommorna hängde lite glest och förhöjde intrycket. Så vackert! Tänk att få ha sitt fönster mot det! Att det är ett prydnadskörsbär, det förstår jag, men vilket kan det vara? Vårkörsbär subhirtella? Någon som vet?

träd1träd2

Skåne t.o.r

Fram och tillbaka till Skåne på jobb i dag. Jag tycker så mycket om Skåne, det är så vackert med de böljande linjerna i landskapet. I dag såg det ganska roligt ut uppifrån flygplanet, på stora delar av den odlade marken  låg vit markväv, det var inga små tygbitar!

Det är för potatisen, sa min skånska vän som mötte mig vid flyget. Hu, vad det regnade i Skåne! Men det är fint ändå, åkte förbi en bokskog som just slagit ut – det var en så fantastisk grön färg så den går inte att beskriva.

Till råga på allt så såldes det svenska jordgubbar! De var busgoda! (Och dyra förstås, men jag blev bjuden så jag ska kanske inte gnälla om det ;O)

Den 12 maj! Jordgubbar! Borde nog köpt det där huset i Påarp…

gubbar

Ogräset blommar

Tog en liten utelunch i dag. Det var riktigt skönt i solen, det har ju varit så kallt hittills så jag ligger efter i tidsschemat. Hoppas på bra väder i helgen som kommer.

I dag blev det ju bara sola näsan och titta lite på vad som kommer upp i rabatterna. Somligt känner jag igen men annat verkar jag ha glömt bort. Det är lite konstigt för det är ju rimligtvis jag själv som grävt ner det.

Nåja, ogräset blommar i alla fall! Den här lilla veronikan är ett riktigt ogräs, bildar tjocka mattor och svälter ut allt gräs och revar sig in överallt.  Men just i dag i solskenet så är den ju söt med sin himmelsblå färg. En gång i en annan trädgård planterade jag in den som marktäckare under rosa tulpaner, det var fint.

ogräs