Torkad skönhet

Jo, jag vet att det regnar nu, jag har liksom märkt det. I dag har det öst ner och åskat och blixtrat därtill. Men härom dagen såg jag den här rosen hos en kolonigranne och då blir man liksom påmind om att det har varit väldigt varmt. I kollitotten (och inte bara där) ser gräsmattan mest ut som savann, det enda som är grönt är kirskålen – säga vad man vill men den ger inte upp!

Åter till rosen. Vacker, förtorkad men med alla blad kvar och – alldeles perfekt i bakgrunden –  temyntan i mörkt rött. Tänk vad snygg den är i den färgen i stället för den skrikröda som är vanligare. Ganska läckert!

ros1

Resultat!

Den 13 juni visade jag bild på hur de små mannagrynen planterat i en låda i kollitotten. Rädisor, morötter, sallad och sommarblommor bland annat. Det har vuxit bra i värmen. Salladen är klar och morötter och rödbetor växer på. Rädisorna är inne på andra omgången. Det finns inga blommor än, men fantastiskt stora plantor! Eftersom själva fröpåsen inte finns kvar (det var en sommarblandning) så kan vi inte riktigt kolla vad det kan vara. Nån som känner igen de gigantiska växterna? Längst ner bilden på när vi startade i repris…

land2etapp1

Föreställningen är över

När jag kom hem från Öland så hade alla rosor blommat över. New Dawn kommer med fler blommor och även Salet kommer snart igen, men de allra flesta har bara en blomning. Varje år går jag runt och nosar och tittar för att se vilken jag tycker är allra vackrast och nästan alltid vinner den här: Dronningen av Danemark, en albaros med ett vackert grågrönt bladverk. Busken håller ihop ganska bra och kanske beror det också på att bladfärgen är så fin ihop med mitt gröna hus.

Visst är hon fantastisk!

ros1ros8

Besök på Capellagården

En dag på Öland (där jag var förra veckan) hann vi besöka Capellagården mellan allt sjungande. Det är en hantverksgård skapad 1960 av möbelformgivaren Carl Malmsten och i år fyller den alltså 50 år. Där kan man gå utbildningar i möbelsnickeri (förstås) men också trädgård och keramik bland annat. De har också sommarkurser så jag kanske kan åka tillbaka något år! Trädgård vore ju roligt, fast nån sån kurs fanns inte i år, men det fanns veckokurser i akvarellmålning och keramik. Det skulle jag kunna tänka mig!

En mycket vacker och härligt kreativ och inspirerande miljö var det, med många exempel på den skapande verksamheten. Några bilder kommer här, lägg gärna märke till muren på en av bilderna, på Öland byggs murarna av flata stenar istället för runda!

Jag avstod från att handla i plantskolan, men en sån där fin kruka med vågad kant som finns på den första bilden, fick följa med hem till kollitotten i alla fall!

capella1capella2capella3capella4

Sommarutflykt till Norrtälje

Min snälla arbetskamrat G har bil och bjöd med mig på en mysig utflykt till Norrtälje. Först till loppisen i Bergshamra och sist ett dopp i en kvällsstilla sjö. Vi hade tänkt fika på ”En liten smula” i Norrtälje men där hade de gått i konkurs. Märkligt med tanke på alla gäster som brukar köa där. Skatteskulder sas det. Hmmm.

Vi hittade ett annat fik, där man dessutom kunde köpa bröd till ”ankorna” för fem kronor. Det var jag tvungen att göra, fast det var änder förstås, mamma med fyra söta halvvuxna ungar.

I ån i Norrtälje är det varje år konstutställning, det brukar min vän Slottsträdgårdsmästaren berätta om, så vill du se mer kan du klicka här. Jag tog bara en bild på den vita damen och kom att tänka på fontänen i Visby, döpt till ”Fnasket i plasket”.

Det är alltså inte jag som badar på bilden, fast jag gjorde det sen, jag är inte så där blek ;O)

norrt3norrt1norrt2

Öländska bilder

Oj, vad det var varmt! Vilken tur att vi hade några timmar ledigt mitt på dagen så att vi hann åka och bada lite. Mot slutet av veckan kom det ett stort åskväder och faktiskt en del regn.

Annars var det en vecka fylld av sång och musik! Jag bifogar en bild på vår fantastiske sångpedagog vid flygeln, bakom honom ett fönster som blev som en tavla ut mot det vackra öländska landskapet.

havsvenhatt1

Varma dagar

Det är ”Hot, hot” för att citera en liten vän jag har, varmt alltså. Rosorna flämtar och tappar sina blad fortare än vanligt, pionerna har nästan helt gett upp.

Det går för fort helt enkelt, halva semestern har redan gått! Fast det finns en hel del kvar att se fram emot. Gråmalvan har inte börjat blomma än och smultronen har bara börjat mogna.

Och nu åker jag till Öland en vecka och sjunger! Hoppas kunna ta lite fina bilder att visa här när jag är tillbaka. Ha det så gott!

smul

Barnbadet har öppnat!

Ett fågelbad som hänger i ett träd har jag önskat mig länge, beställde ett på Fjäderholmarnas krukmakeri för några år sen. Krukmakaren har inte ringt än så det blev väl aldrig klart…

Så nu gav jag upp och köpte ett på Zetas istället. Tyckte först att det var lite dystert med ett svart, men det blev väldigt vackert i grönskan med en egen distinkt form. Nu väntar jag bara på att få se nån liten pippi bada. Jag har alldeles fullt av små, pipande fågelungar i buskarna. Föräldrarna ser däremot lite slitna och tufsiga ut, kanske de behöver badet bättre. Vattnet är slut varje dag men jag har inte sett någon besökare ännu…

Här kan du se mina andra fågelbad (ett här och ett här om du klickar) Jag funderar på hur jag ska få till ett bad för mig själv också, det ser väldigt skönt ut!

bad

Sommarsalongen

Man kan ju inte bara vara i kollitotten hela semestern så jag har bland annat besökt Sommarsalongen vid Ulriksdals slott.

Ett antal idéträdgårdar i en skogsbacke, en del fina och en del mindre fina… Att spänna snören mellan trädstammar tycker jag inte riktigt kan räknas som trädgård…

Slottsträdgården Ulriksdal hade satsat stort, med stuga, terass, badtunna och en hel idé om livet i en skogsbacke och andra hade satsat lite mindre, med fällda björkstammar och sittsäckar till exempel.

En fin installation var den med snyggt växturval och vita stammar på bilderna nedan, den var klart inspirerad av Ulf Nordfjell tyckte jag. Och en himmelssäng i skogsbacken var lite härligt. Fast jag mindes Rosendals idéträdgårdar under kulturhuvudstadsåret med saknad (och tacksamhet) – det var en bit dit. Man kan ju hoppas att både intresset och utställningen kan växa till kommande år.

bild1bild2bild3

Hommage till Ernst!

Jo, jag vet att många av er inte står ut. Att han är så provocerande med sina ”citat” och bara fötter. Men – jag ser till resultaten och tycker att han är suveränt duktig! Känslan för färg och form, användandet av naturmaterial och loppisfynd. Det blir jättefint!

Jag skulle gärna vilja ha en egen Ernst tror jag – som kan sy och snickra och laga mat – ett fynd helt enkelt! (lite kortare kanske…;O)

Som en liten hyllning till inspiratören Ernst som tidigare gjort gräskronor i TV, så gjorde jag i dag en i lavendel istället! Den blev fin i mitt tak tyckte jag. Kom ihåg var ni såg den först!

krona