Fint på stan

Ibland går kolonisten runt på stadens gator som en vanlig människa. Och då kan man få syn på ett och annat trädgårdsrelaterat ändå. Alltid roligt med ny inspiration tycker jag.

Den här spännande planteringen hittade jag på Kungsholmen. Jag grävde inte i lådan så jag vet inte om det var ett lager plast i också, men det var snyggt med säckväven i den gamla trälådan tyckte jag.

Och gamla rostiga tunnor och bunkar är alltid fina till växter.

stan1 stan2

Snart…

Snart kommer alla rosor att slå ut i Kollitotten. I år blir det rekord tror jag och du som hittat hit kommer antagligen att bli less på alla rosenbilder.

Bland de första att visa färg i år är mossrosen Salet. Den är en riktig favorit, dels för att knopparna är så himla fina tycker jag, dels för att den doftar fantastiskt och dels för att hon faktiskt remonterar och blommar igen.

Härlig färg dessutom och lite intressant med mossan som täcker knopparna och grenarna. Finns det något mer man kan önska av en ros? Möjligen att hon var lite mindre taggig…

salet

Doftkort

Tänk om det gick att dela med sig av dofter här via nätet. Då skulle jag nog välja den här. Schersmin som är den första blommande doft jag minns från min barndom tror jag.

Nu börjar de stora buskarna slå ut i Kollitotten, de står mittemot varandra på en varsin sida av trädgården eftersom jag tänkte att det liksom skulle bli ”korsdrag” av den härliga doften.

Det är mycket som doftar gott nu, kaprifolen som tyvärr snart blommat över och blåregnet som också har en fantastisk doft. Och tänk – snart kommer rosorna!

nu

Kom rosor och akvileja

Rosorna är på ingång kan man säga. Trots att min stora Splendens som täckte taket så fint blåste ner i stormen tidigare i veckan. Med hjälp av vänner och krattor kom den så småningom upp igen. Inte lika vackert som förut men ändå.

Aklejorna däremot blommar som allra vackrast just nu. De frösår sig och blir fler och fler i olika former och färger.

Lustigt det där med ”ogräs” dit räknar jag maskrosor och kirskål förstås, och en del annat som jag inte riktigt vet namnet på. Jo, hundrova är det visst som klättrar i schersminen varje år.

Men akleja, förgätmigej och fingerborgsblommor räknar jag inte dit, trots att de också sprider sig och blir fler och fler, de är alltid välkomna.

Här lite smakprov på några akvilejor i Kollitotten.

akl1 akl2  akl3