Parkopera

På fredagskvällen var det opera i Vitabergsparken här på Södermalm i Stockholm där jag bor…

Ja, det var ingen hel opera utan lite smakprov på höstens föreställningar. Strålande väder, massor med folk (fast inte lika många som på tisdagen, då jag såg Jonas Gardell, då var det katastrofalt mycket folk) och trevligt sällskap. Ballongerna flög över och någon flög ganska lågt så att de kunde vinka till oss. Undrar om de hörde något av musiken?

Det var otroligt vackert det hela, operakören sjöng fantastiskt, hovkapellet hade en entusiastisk dirigent som fick alla på ett strålande humör och det var jättefina solister. Jag fastnade speciellt för Sara Olsson i rollen som Mimi ur Bohème. Tror jag ska leta upp en föreställning i höst där jag får höra mer av henne.

Fina bönor

Den ena av mina små blivande trädgårdsmästare, de kända mannagrynen 4 och snart 7, har planterat vaxbönor. De har blivit riktigt bra, vi har provkokat (bönorna alltså, inte mannagrynen) och de var jättegoda. Zucchinin är väldigt liten än, gurka undrar jag om det blir något på friland, av lejongapen blev intet. Men rädisorna som vi skördade tidigare i somras var jättefina och solrosorna blir gigantiska!

Jag måste försöka återkomma med en bild på den största solrosen, han lyckas bra, förra året var det rävsvansar som slog alla rekord! De jätteplantorna kan du titta på om du klickar här.

 

Bortrest

Ja, för lite måste jag ju få resa även om jag skrev att det nog var slutrest ett tag. I går var det Opera på Skäret och en resa genom ett vackert Bergslagen. Och jag som tycker att jag varit överallt i Sverige hade inte varit här. Örebro, visst, men det här var något annat.

Lunch åt vi i Nora i en tågrestaurang. Ja, vagnarna hade liksom stannat, rälsen tog nog slut där.  Kul idé tycker jag och definitivt godare mat än den som serveras på rullande tåg numera. Det var trevligt i Nora, jag hittade en tallrik till Kollitotten på en loppis och det fanns mycket att titta på.

Vi kom nästan för sent till Carmen, det var liksom mycket längre upp till Skäret från Nora än vad vi trott. Det blev lite stressigt – precis när vi äntligen rusat in och hittat våra stolar så spelade man upp ouvertyren. Det var nästan som om de väntat på oss – men det tror jag väl ändå inte ;O)

En bra föreställning var det i alla fall och vilken miljö! Den gamla, enorma torkladan hade en otrolig akustik. Nu var det årets sista föreställning vi lyckades klämma oss in på, men här kan du läsa mer om verksamheten.

Det blev en lång hemresa, det mörknar fort nu och det var midnatt innan jag var hemma igen. Men det ÄR roligt att resa bort och uppleva saker!

Sista resan på ett tag…

Sommarens sista resa gick till Helsingborg för konferens med jobbet. Vi hade ju hoppats på Barcelona men det gick ganska bra ändå. Vi bodde på vandrarhemmet Villa Thalassa som ska stänga till hösten. Tråkigt! Det ligger så fint, alla rum har uteplats och vi hade utsikt mot Öresund. Där i diset kan man skymta Helsingör, dit vi åkte för att strosa lite och äta en jättegod middag. (Brud)buketten hittade jag i en butik i Helsingör, så vacker men det var liksom inte riktigt aktuellt att köpa den.

Hemresan med bil, gjorde en sväng in i smålandsskogarna, i närheten av Markaryd hittade vi kafé Gräddhyllan. Maken till kakbuffé var det längesen jag såg. Jättegott!

Men nu väntar höst och arbete och återhållsamhet på alla sätt.  Det känns trist! Det var roligare med semester…

Blått (blott?) regn

Ibland tar det en stund. Ibland får man vänta ganska länge.

För ganska precis 3 år sen fick jag en blåregnsplanta i present. Blåregn som är så vackert – men går det? Kinkigt och känsligt. (Det var innan jag sett blåregnet i Södra Årstalunden som snart välter stugan där det växer). Hursomhelst, jag grävde ner den utan några större förhoppningar.

I år har den satt i gång att växa på allvar och häromdagen hittade jag den första blomman! Nu känner jag mig osäker igen – jag har läst att man ska beskära i augusti, men det går ju inte när det finns en blomma. Hittills har jag inte beskurit den alls, plantan har varit liten och nästan inte alls förgrenad. Men nu! Nån som har ett gott råd att ge?

(Bilden är dålig, tagen med mobilen och lite svårt att komma närmre, och så regnar det så jag inte har kommit iväg med kameran. Men det är en blomma!)

New York (del 2)

Här kommer några bilder till. Man hinner mycket på några dagar i New York. Mina fötter är fortfarande trötta…och jag med för den delen.

Magnolia Bakery som gör de allra godaste cupcakes måste vi förstås besöka. Det var ett litet rart bageri men man fick inte plats att sitta där. Vi tog med oss kaffet ner till Hudsonfloden och hittade en liten skuggig plats i en park. Där satt vi förstås och pratade om flygkaptenen som lyckades landa sitt plan på just Hudsonfloden och blev en hjälte.

Lite längre ner låg Ground Zero och den stora minnestavlan berättar om hjältarna från 9/11, brandmännen och poliserna. Snart är det 10 år sen det hände. Minns att jag såg det på TV och det kändes som en katastroffilm och inte på riktigt. På plats kändes det verkligare och man förstår den panik som måste spritt sig runt i hela stan. Hu.

Greenwich Village traskade vi runt i sen. En stadsdel med mycket grönt, lägre hus och den där sortens trappor som jag sett i så många filmer. Måste varit engelsmän som slog sig ner där från början, det kändes lite som i London.

Grönt var det lite överallt. Vi bodde ju på våning 25 kunde se en del takterasser, så läckert! Och det har man ju också sett på film förut. Nu måste jag nog titta på ”You´ve got mail” igen för att se om jag känner igen mig!

 

New York (del 1)

Den här sommaren har varit alldeles otroligt härlig. Jag har haft möjligheten att resa och se så mycket. Började med London och Chelsea Flower Show, fortsatte till vackra Toscana, sedan till goda vänner i Texas och nu senast till New York.

Nu har jag packat upp väskan och lagt undan passet, det är i alla fall ingen mer längre resa planerad. Nästa vecka ska jag till Helsingborg med jobbet, det blir en mindre väska och  troligtvis behövs inte passet heller…?

Här kommer några bilder. Först utsikten från hotellrumsfönstret, vi bodde på våning 25 av 26 möjliga.

Frihetsgudinnan ”The Green Lady” känner ni antagligen igen. Med färjan till Staten Island kan man titta på henne och staden alldeles gratis. Underbara Central Park besökte vi på söndagen. Imaginemosaiken i Strawberry Fields hedrar minnet av John Lennon  som bodde och blev mördad strax intill. Yoko Ono har bekostat den lilla parkdelen och bor även kvar i deras hem. Just mosaiken är gjord i och skänkt av Italien.

Central Park är verkligen jättestor, grön och vacker, vi hann bara med en liten del. I dammen simmade fisk, änder och sköldpaddor. Shakespeareträdgården hittade jag, en liten park i parken, inspirerad av Shakespeares verk.

I parken fanns allt möjligt, konstnärer som vill rita av dig förstås eller sälja sina verk. Grupper som sjunger, vi hörde en svart familj med pappa, tre döttrar och en son – fantastiskt bra. Killen som sålde skämt för en dollar med garanterat skratt provade vi dock aldrig.

Det sköna bandet Tin Pan Band spelade och showade, vi köpte en skiva med oss hem. Besök deras hemsida här och lyssna lite!