Årets pionkaffe

Varje år blir jag bjuden på kaffe när den här fantastiska buskpionen blommar hos en vän.

Varför just jag blir bjuden är en historia som går några år bakåt i tiden, vill du veta så kan du klicka här.

Men det allra bästa är förstås själva pionen – en Paeonia Rockii om jag minns rätt, inköpt på Zetas för ungefär 25 år sen.

Den blommar bara en vecka så kaffet är en högtidsstund, där sitter vi omslutna av en fantastisk doft, den är alltså inte bara otroligt vacker.

Somliga har verkligen fått allt!

IMG_4855IMG_4858

 

 

Jamen såklart blev det vår också!

I kväll fick jag en fråga om jag fullständigt lagt ner Kollitott-bloggen. Och det kan man förstås tro, det har varit höst länge…

Men faktum är att jag tidigare i dag tog bilder och tänkte att jag måste posta ett nytt inlägg, så här kommer det!

Vad har hänt sen i höstas då? Massor förstås, det viktigaste (utöver att stugan numera är ett Fort Knox vill jag tro) är att ett nytt äppelträd står på plats.

Ett Amorosa igen, samma sort som det kaninerna åt upp, men den här gången på grundstam MM109. Information för trädgårdsnördar kanske, men det betyder att trädet ska bli ungefär 70% av ett stort träd i storlek.

Jag konsulterade experten Görel Kristina Näslund för säkerhets skull och hoppas och tror att det blir alldeles lagom i en liten koloniträdgård. Och tänk det blommar redan!

Sen har det förstås vuxit och blommat överallt, förgätmig(r)ejen  är överallt just nu, det är den allra vackraste blå färgen tycker jag. De gammaldags narcisserna Recurvus blommar, pionerna växer en decimeter om dagen ser det ut som.

Aklejorna börjar också blomma nu i alla olika färger och former.

Jordgubbslådan är förnyad, Mannagrynen har satt potatis i sin, det blir kul tror jag. Klematisen blommar och strax kommer blåregnet…

De som inte verkar ha klarat vintern är Gråmalvan, den måste ersättas för den är en favorit, och lavendeln är torr och risig även om den inte dött bort helt.

Några bilder kommer här och nu ska inläggen komma oftare igen är det tänkt!

aklej apple klem narc