Älskade Paris!

Jag har varit några underbara dagar i Paris. Där har jag varit flera gånger förut (senast förra våren, bilder här) men jag längtar alltid tillbaka.

För första gången har jag åkt upp i La tour Eiffel, tidigare har de långa köerna (och höjden) avskräckt mig, men det går att beställa biljetter i förväg på nätet och då gick det bättre. Fantastisk utsikt förstås och en alldeles speciell upplevelse.

Paris i slutet av oktober visade sig från sin bästa sida, 18-19 grader varmt och vackert på ett annat sätt än mitt i sommaren. Lite avsvalnat, med gulnande löv på alla träd på boulevarderna och i parkerna.

I Luxembourgträdgården och på Place de Vosges kunde man fortfarande sitta på stolarna och njuta i solen. Lunch i en passage, mässa i Notre Dame – vi hann mycket.

Tack till dig som tog mig med!

 

Snart…

Tiden går så fort, nu har snart hela oktober gått. Jag har insett att det inte är någon idé att deppa över hösten, det är snart över… Alla pelargonkrukor tömda, de små lavendelsticklingarna från i våras har planterats ut och trädgårdsmöblerna fällts ihop och ställts in i stugan.

Där står de nu och väntar på nästa sommar, för då ska de ut igen till kaffe och fågelsång, blommande syrener och doftande rosor. Å, vad det ska bli härligt!

 

Tankar på våren

Att plantera blomsterlök är att tänka på våren. Bort med allt grått, trist och slaskigt. Ingen snö, ingen kyla och inget mörker. Bara tankar på den ljusa våren när solen kommer tillbaka och koltrasten sjunger upp sig.

I helgen kom de äntligen i jorden, blomsterlökarna som varit inköpta och planerade ett tag. Vit scilla, narcisssen ”Recurvus” förstås, Kungsängslilja/Rutblommor och tulpaner i ljuvaste rosa och vitt. Den verkliga nykomlingen är den engelska klockhyacinthen som jag tjatat om. Nu har jag hittat lökar på postorder (Tack U för tipset) och det ska bli jättespännande att se om det kommer några blommor i blåaste blått.

Vännen A  och jag röjde ihop all gammal takpapp som låg strödd över kollitotten efter att nytt tak kommit på. Fikade i solen med kolonigrannen som fått sin nya stuga på plats och grävde till sist ner alla lökar. Härligt!

Men hallååå…

Det är ju oktober. Första nattfrosten har slagit till här och på andra ställen har den första snön kommit. Burr.

Men plötsligt på söndagspromenaden mötte jag blommande lupiner. Och maskrosor (men det är kanske inte så konstigt de ger väl aldrig upp). Nog är det lite knepigt? Man förstås fint samtidigt.

Bondens marknad

Här i stan på gatan där jaaag bor (eller i alla fall ganska nära) är det Bondens marknad varje lördag så här på hösten.

Då kommer alla odlare i närheten in och säljer grönsaker, svamp, inläggningar av olika slag, frukt och allt möjligt annat. Det är trångt, många söderbor uppskattar att kunna handla färska, fina saker direkt utan mellanhänder. Fina lammskinn såg jag idag, men jag vet inte vad de kostade de såg dyra ut.

Jag var där och köpte blommor till mannagrynet som firade sin sjuårsdag i dag. Han brukar vilja ha blommor och sånt tycker jag ska uppmuntras. I dag blev det fina guldgula dahlior, det fanns många färger så det var svårt att välja. Sen hittade jag en burk inlagd gurka med chili och dill till hans mamma, jag hoppas att hon tycker om den.

På gott humör blir man när solen skiner, fast det är höst.

Veckans babe…

Nu hoppas jag att själen hunnit ifatt (med tanke på det förra inlägget) jag har hunnit med många timmar på X2000 under veckan som gått. Nu vet jag inte om det är det bästa stället att vänta in sin själ precis…

På ett företag som jag besökte förra veckan träffade jag en trevlig och kul tjej. På sitt skrivbord hade hon en fotoram med en bild på Dregen. Hon förklarade att hon bytte bild varje vecka och att Dregen var den veckans ”babe”. Jag höll inte med.

Så jag skickade nedanstående bild till henne men den skulle få vänta påstod hon, hon hade en massa andra herrar som väntade på sin tur. Smaken är uppenbarligen väldigt olika.

Jag är förvånande nog emellanåt väldigt romantisk, Stolthet och fördom (Jane Austen) var en serie jag följde med förtjusning. Bilden föreställer för er som inte heller fattar – Mr Darcy, en mycket romantisk romanfigur.

Hur som helst, jag tyckte att det var kul så jag visar nu Mr Darcy för ev. läsare här. Colin Firth heter skådespelaren som fick sitt genombrott som Mr Darcy, senast fick han en Oscar för sin roll i The King´s speech.