Långholmens koloniträdgårdar

På söndagen ett snabbt besök på Långholmen där koloniträdgårdarna höll öppet hus. Jag har varit där förut men nu fanns nya stugor att kika på och förstås massor med inspiration att hämta. På Långholmen kan stugorna vara högst 10 kvm inklusive bod och får inte vara friggebodar, dvs de måste byggas av lösvirke. Många spännande stugor finns det, moderna, traditionella, vackra, mindre vackra men alla väldigt spännande. När jag i början av mitt koloniliv tänkte bygga ny stuga hämtade jag inspiration här. Fick till och med ritningar på en stuga som jag tänkte bygga (se bilden) , fast en storlek större. (Vi får bygga 14 kvm) Nåväl, jag renoverade ju min stuga istället, men ritningarna har jag kvar.

Långholmen är värd ett besök, inte bara för kolonierna. Oj, vad mycket fint jag såg, vad det blommade! Fina grönsaksland, snygga rabatter, härliga färger! Några bilder kommer här. Mera kommer nog i morgon!

stuga långholmencc63test

Å så fint

Lördagen tillbringades bland annat i Dalens koloniområde i södra Stockholm. Där var öppet hus, med försäljning av blommor, saft, sylt och bakverk. Jag har ju varit där som hastigast förut och nu fick jag möjlighet att titta lite närmare. Här får husen vara 26 kvm mot våra 14 i innerstan. Husen i Dalen är väldigt fina, många är lite äldre med vackra fönster och verandor. Det här huset blev jag särskilt förtjust i, där fanns en gammal vedspis, mysigt litet sovrum och fin glasveranda med matbord och stolar. En liten gnagande känsla fick jag, skulle det vara roligare med en kolonilott där man faktiskt kan bo på somrarna? Innehavaren här gjorde det men hade lägenhet i närheten, cyklade bara hem för att duscha och tvätta kläder emellanåt. Det lät ganska skönt.

En fin trädgård hade hon också förstås – med sån där snygg flätad kant runt rabatten!

dalen

Blommorna på gården

Det är samma sak i år. Någon tycker att det är fint med färg. Och det är fint med färg men man kanske inte behöver blanda allihop på en gång?

blommor

Snygg kant

Jag tycker att det är så snyggt att kanta med grenar på det här sättet. På Gotland förra året såg jag ju en hel kompost som var gjord så här i botaniska trädgården. Men även en låg kant som runt den här lilla kryddodlingen blir väldigt fin. Jag kanske ska försöka ta ner mina knippen med pil som jag har på vinden… och som har legat där i flera år efter ett besök i en energiskogsodling. De måste nog blötas en del om man ska kunna böja dem, men det är kanske värt ett försök?

kant

Nalles hörna

Så hette en leksaksbutik i Gröndal som stängde för ganska länge sen. Enligt uppgift var det en bra leksaksbutik, perfekt för alla födelsedagskalas som barn i en viss ålder ofta blir bjudna på. Med ett sortiment som bjöd på det mesta då kan jag tänka mig.

Jag har aldrig besökt butiken, men jag tyckte att namnet var så rart. Och vilken tur att den fina dörren finns kvar fortfarande!

nalle

Filosofisk betraktelse

Herr Katt satt i en rabatt och utstrålade lugn. En behaglig tillvaro kan det tyckas. Men tänk om det kommer en råtta… då måste han ju ingripa! Tanken på att bli katt i ett nästa liv tål nog att fundera på. Man kanske kan avstå från råttan och bara välja halvfabrikat?

Pacifistkatt? Veggiekatt? Slow-food-katt? Hälsokatt?  Eller bara klassiskt randig…

Jag undrar vad han var i sitt förra liv. Börsmäklare?

katt

Inspirerande söndag

I dag har jag varit i Vinterviken som ligger i Gröndal i Stockholm. Där finns odlingslotter, ett fint trädgårdscafé och mycket mer.

Min vän E har en lott där, stugor får man inte bygga men väl små pergolor som trädgårdsrum, mysiga att fika i. Men plötsligt kom det en störtskur fast det inte skulle regna i dag. Fort fram med en presenning för att försöka veckla upp som tak, vi blev inte så blöta…

Krondillen blev fin på bilden tillsammans med fågelbadet som E gjutit i betong med krossat porslin som dekor. Och på caféområdet var det skördemarknad med fina bönor, kryddor och olika sorters sylt och saft. Jag köpte en pytteburk med havtornsmarmelad som hade en alldeles egen smak.

Mer inspiration alltså. I morgon måste jag försöka klippa gräsmattan i min egen lott och snart går det väl inte att undvika dammsugaren…

dillbönor

Koloniliv i Tanto norra

I går besökte jag Peppar och Pumpa, kolonifesten som i går öppnade upp åtta olika koloniområden i Stockholm. Jag hade velat besöka alla men det gick ju inte. Så då föll valet på Tanto norra där man bjöd på tunnbrödsbakning – jo,  kolonistugan var förvandlad till bakstuga – försäljning av växter, blommor, marmelader och trädgårdsböcker, och bland flera fina lotter en fantastisk liten barockträdgård. Jag blev tvungen att gå in i den två gånger, den var jättefin och väldigt inspirerande. Inte bara de små buxbomsinramade kvarteren utan stenläggningar, växtval, möbler och mycket annat.  Tyvärr blev inte mina bilder lika bra – när ska jag lära mig att ta på glasögon och kolla direkt hur bilden blev?

Nåväl – en bild från den lilla formklippta trädgården kommer här! Liljorna som just blommat över var vita, några vita rosor stod i de yttre kvarteren men syns inte på min bild. Det måste ha varit fantastiskt när de blommade! Fler bilder kommer en annan dag.

Och tänk – som grädde på moset vann jag pris i deras tipspromenad! En bok om klosterträdgårdar av Lena Israelsson valde jag. Himmelska platser på jorden var underrrubriken, men jag hittade inte någon bild från min kollitott, där det senare på kvällen var ljusfest med surströmming!

Vilken härligt bra dag! (Och dammsugaren var inte framme en enda gång…)

barock

Anna

Det här är Anna Åbergsson en av annorna som vi kolonister ska sända en tacksamhetens tanke ibland. Jag tycker att klädseln ser lite opraktisk ut, i alla fall om man ska vara kolonist. Den andra Anna hette Lindhagen i efternamn och var syster till Stockholms ”borgmästare”. De båda såg till att de första koloniområdena i Stockholm skapades. Annorna har en varsin väg uppkallad efter sig i Eriksdalslunden och de här bilderna är från Stadsmuséets koloniutställning. Där blir det för övrigt snart skördefest, den 12 september, med försäljning av saft och sylt och mycket annat.

Närmare i tiden är kolonifesten Peppar och Pumpa, som i år håller öppet i 8 olika koloniföreningar i Stockholm med möjlighet till kompostering, vitlöksodling, besök i trädgårdar och mycket mer. På lördag mellan 12-16 och du kan läsa mer om du klickar här. Det ska bli roligt!

anna

text