Dagar i Prag

Förra helgen hade jag nöjet att besöka Prag för första gången.

En vacker stad, lätt att promenera runt i och med många vackra gamla hus. I flera kyrkor och tidigare kloster erbjöds konserter och vi hann med två olika, en orgelkonsert och en med stråkkvartett och sång. Mycket vackert. På bilden nedan syns taket i den ena.

Fint väder, även om de också hade en sen vår, magnoliorna blommade och träden slog ut mer och mer de dagar vi var där.

En fin liten park med stora magnoliaträd och påfåglar hittade vi sista dagen. Vad skönt att få besöka våren lite i förväg!

 

Äppelträd in memoriam

Ja, jag fick förstås såga ner mitt äppelträd. Efter att kaninerna ätit av ALL bark så var det räddningslöst förlorat. Lite olika idéer om hur jag kunde göra fanns det förstås. Bryggympa (att fästa långa ympgrenar från barken som fanns kvar längst ner och ända upp till kronan där det också fanns bark kvar) kändes omöjligt. Fälla trädet och sedan gräva bort hela rotsystemet kändes också jobbigt. Trädet har ju stått där i tio är och har förstås ett rotsystem som sträcker sig långt ut. Då blev lösningen istället att behålla ”stubben” och se om det kan bryta fram nya grenar, som så småningom kan stammas upp och sedan grenas till ett nytt träd.

En sorg förstås att behöva ta bort trädet som blommade så vackert förra våren (en bild här), som gav så otroligt många fina äpplen förra hösten (bild om du klickar här )och som blivit så stort att det började ge skugga varma dagar. Men nu känns det lite spännande trots allt, det ska bli intressant att se hur och om det går.

Och jag har lite funderingar på ett till äppelträd, kanske kan jag klämma in ett där jag hade en fläder förut.

Som vanligt många beslut i en trädgård, ibland roliga och ibland mindre kul.

Trädgårdsmässa 2013

Dags igen! Att traska runt på hårda golv i trängseln på trädgårdsmässan. Fast det är ju kul också!

I år fick jag med mig en ny pion från Kina och en jättevacker julros med prickiga kronblad. Vi får se om det lyckas när jag så småningom får gräva ner dem. Jag köpte en pion för några år sen (The Fat Concubine ;O) men den kom ju aldrig upp så i år blev det en annan.

Kanske var det för att jag var fikasugen men köerna för långa, som gjorde att bordet på bilden såg så härligt ut. Balkongutställningen gillar jag, det blir alltid lite inspiration att ta hem. Nu har jag ju ingen balkong, men man vet ju aldrig.

Fast det skulle vara kul om de nån gång gjorde balkonger som var lika små som de oftast är och inte i den här terasstorleken.

Skapa en balkong på 3-4 kvadrat – det är en större utmaning.

Bland det roligaste på mässan var förstås att få köpa boken ”Stockholms gröna rum” och dessutom få den signerad av min vän Slottsträdgårdsmästaren. Tack Hasse – fast du kallar alla koloniområden för Tanto ;O)

Lite hopp

Nog finns det lite hopp om en kommande vår. I smutsen och skräpet vid sidan av min port kämpar tappert något grönt att ta sig upp. Ett annat vårtecken här i stan är den starka lukten av tinat hundbajs – inte riktigt lika positivt dock…

Måste erkänna att jag inte riktigt minns vad det är som växer, påskliljor?

Vår?

Ack hur gärna jag ville starta igång min blogg igen med vårbilder, krokus, snödroppar och lovande knoppar.

Men trädgård är nu en gång för alla inte bara doft och njutning. Tyvärr hemsöks trädgårdar av både det ena och det andra. I år är det kaniner. De förökar sig dessutom som – kaniner. Nere i kollitotten är det som grusgångar av kaninspillning. Dessutom har jag själv glömt att näta in mitt äppelträd och resultatet kan du se på bilden längre ner. Det är lätt att vara efterklok och förbanna sin glömska, men svårt att göra något åt i efterhand. Troligen måste nu mitt fina äppelträd som jag planterat själv och som hunnit bli tio år, tas bort.

Nu räcker det ju inte bara med äppelträd, kaninerna har ätit rent på åtskilliga rosor, gnagt på syrener och egentligen det mesta. Det blir ett tufft jobb med såg och sekatör när snö och is försvunnit så det går att komma åt.

Går det att näta in hela kollitotten tro? För jag undrar förstås om jag kommer att få se några tulpaner i år…

Håhåjaja…