Härliga Hortensia (och Gustav Mandelman)

När jag var yngre gillade jag inte Hortensia. Jag tyckte att den var för mycket. För stora blommor, för grälla färger…

I dag förstår jag inte hur jag kunde tycka så. Hortensia är en underbar växt i många olika former. Tänk klätterhortensia med vita blommor i spets, den vackra syrénhortensian med sina rodnande blomklasar på sensommaren, eller sammetshortensia kanske den vackraste av dem allihop. På min gård växer stora buskar av hortensia på bägge långsidorna av husen, rosa på den ena och blå på den andra.

Men de är nästan som allra vackrast nu när de börjat torka, vissna och skifta i fantastiska färger. De gröna bladen skiftar i vin och rost och blommorna blir åldrade i grått. Otroligt vackert!

Annars har jag just haft veckans skönhetsupplevelse när jag såg reprisen på trädgårdsfredag. Solrosor tillsammans med ”Fields of gold”, fantastiskt vackra bilder som fick dröja kvar. Vad skönt det var! Jag vill för övrigt också få leva med en Gustav Mandelman och bo i ett vackert hus på Österlen, med vacker utsikt och ett lugn i tillvaron. Baka bröd och odla blommor och kryddor. Avundsjuk är väl ordet…  Tack Svt för att ni gör ett så vackert, stämningsfullt och faktiskt roligt trädgårdsprogram!   Och om nu Gustav Mandelman- modellen inte finns att få, så kan jag tänka mig en Tareq ;O)

Ps. Läser att min bloggvän Slottsträdgårdsmästaren tycker att Gustav är nästan för glad och vill veta om inga bekymmer finns. Men du, de hittade ju en mördarsnigel!

hortense2

hortense

6 svar på ”Härliga Hortensia (och Gustav Mandelman)”

 1. Håller med om att ”Trädgårdsfredag” är ett mycket trevligt program. Och jag vill också ha en Gustav Mandelman, bo på gård, odla grönsaker och ha lite höns. Visst vore det skönt! Hur många ”Mandelmän”kan det finnas, och hur hittar man på dem?

 2. Ha ha..Här nere i Skåne dräller det av Mandelmänn! Faktiskt lite jobbigt ibland att ta sig fram för alla trevliga lugna coola Mandelmänn som står och dräller med en kratta och en sockerbeta i hörnen. Ni bor på fel plats tjejer..

 3. Håller med om hortensian, den var under många år för mig en trist morsdagsblomma. Tur att man kan ändra sig……idag tycker jag att den är hur ljuvlig som helst!
  Om ni frågar mig kan det gärna få dyka upp några Mandelmän i min värld, det skulle inte alls göra ont:) Dessutom tycker jag att det är bra att det går på SVT.Det händer ju ibland att man missar tv-sändningen och då kan man ju kolla på SVT-Play, det är ju bra!
  Må så gott!

 4. Hortensior är ju otroligt vackra! Men min klätterhortensia frös ihjäl i våras. dEt var bara en liten stickling jag fått av en vän, får väl be om den ny!

 5. Karin: Så hög kan den bli, men det tar ett tag…
  Charlotte:Jag har ingen aning – jag tror att det är ont om dem…
  Åsa i Skåne: Nu överdriver du en aning tror jag, dessutom har Gustav och Marie flyttat ner från Stockholm…
  billan:Jag håller med dig – SVT Play är alldeles utmärkt!
  Åsa!: Be absolut om en ny – de är så vackra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *