Jag har länge drömt om att kirskål ska bli lika efterfrågat som ruccola så att jag kan öppna självplock på kollitotten! Antagligen kunde man till och med få betalt för den i så fall. Fast jag kan tänka mig ett mycket lågt pris om man tar med rötterna ;O) Jag menar ruccola är ju dyrt. Fast när det hette senapskål var det inte lika efterfrågat. Kanske måste även kirskål få ett läckrare namn?
Hur som helst. I våras fick jag en burk maskrospesto i present! Den var jättegod, tack E! Och det går lika bra med kirskål, fick jag veta. Så för alla er som kanske har en eller annan maskros eller kirskålsrackare, så har jag hämtat upp receptet som var från Coop! Gissningsvis blir det godast med späda blad…men det kommer det ju hela tiden…
- 1 liter maskrosblad
- 1 vitlöksklyfta, skalad, hackad
- 1 dl lagrad ost, riven
- 1/2 dl pumpakärnor
- 1 citron, rivet skal
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar, nymalen
- 1 dl rapsolja, eller annan neutral olja
Skölj maskrosbladen och torka dem väl, gärna med hjälp av en salladsslunga. Lägg allt utom oljan i en matberedare och mixa. Häll i oljan i en stråle medan du mixar. Smaka av.
Jamen det är ju lysande!
Varför tar det emot att äta ogräs? Egentligen är det ju så man ska göra, äta upp eländet precis som vilken kanin som helst.
Lysande idé att använda maskrosblad. Min svägerska gör ibland persiljepesto. Det är också en bra variant. Kirskålen vill jag däremot inte ens se åt.
Alla: Visst är det bra! Jag kan hålla med lilla B – det känns inte riktigt bra att äta kirskål, den ska bara bort!