Vårbruk

Nu har våren kommit på riktigt i Stockholm. Fåglarna sjunger, scillan blommar och kirskålen är på väg upp!

Lite annat är på väg upp också i ärlighetens namn men kirsen är snabb! Striden har börjat, precis som alla andra år. Om kirsen fått fäste (och det hade den verkligen i min lott, blommade så vackert första året) så blir man nog aldrig av med den, tvingas jag konstatera efter 14 år i Kollitotten. Om man inte vill flygbespruta hela området eller täcka min och grannarnas lotter i svart plast några år. Det vill man inte.

Fast tipset jag fick när jag intervjuade trädgårdsmästaren på Rosendal om att hyra in en gris av lantras (Linderöd) skulle man tagit fasta på första året. Det hade gjort susen.

En av de få växter som fanns i Kollitotten från början är rabarber, nu är den också på väg upp – vackert omringad av den lika ursprungliga kirsen som synes.

Vårbruket brukar bestå av kompost också. När rabatten är rensad så skottar jag ut prima kompostjord, jag har en sån där grön kompostbehållare och det fungerar bra, i år tänkte jag försöka tömma den helt och liksom börja om.

Och då fick jag se att det minsann inte bara var gamla växtrester som fanns där utan även ett par fräscha tulpaner!

Nu är frågan – ska dessa försiktigt grävas fram ur komposten och planteras någon annan stans, eller ska komposten få vila till tulpanerna blommat över på sin valda plats…

rabarber kompost

Ett svar på ”Vårbruk”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *