Besök i Varberg

Nu har jag varit i Varberg och jobbat. Och jag som varit i många städer i Sverige insåg att jag aldrig varit här förut, ett ny knappnål i minneskartan!
Det ägde rum en konferens i stan och alla hotell var fullbokade, jag hamnade på ett litet Bed & Breakfast nära havet. Man var tvungen att gå över den lilla kullerstensgården för att komma till toa och dusch, standarden (och priset) var inte riktigt som det brukar – ingen tv eller minibar! Men nära en underbar strandpromenad längs havet och en trevlig värd som bjöd på te och samtal på kvällen. Där blommade vildapelsnår och strandängarna var rosa och blå av trift och viol.
Varberg är ju en kurort, under första hälften av 1900-talet hade man här Sveriges största sanatorium för sjuka i tuberkulos. De kom från hela landet för att vårdas med frisk luft och bad i havet.
Intill det gamla sanatorieområdet (som idag innehåller kurhotell och mycket annat) låg en liten kyrkogård, där de som inte blev friska blev kvar. Familjerna hade helt enkelt inte möjlighet eller pengar att ta hem sina döda igen. Lungsoten härjade främst bland barn och unga, idag har vi vaccinerat bort den men fortfarande dör många i andra delar av världen.
Det blev en resa jag kommer att minnas länge…
Här följer flera bilder.
apelangnara1ang1
sten11sten2

4 svar på ”Besök i Varberg”

  1. Varberg är ett av mina favoritställen. Fästningen, stränderna, Getterön och allt naturliv. Ffa de rara fåglarna. /Claus

  2. Claus: Jag såg strandskata, rödhake och en hel del annat. Hörde koltrasten förstås och kanske näktergal…?

  3. Va vackert!
    Du får många vackra minnen och bilder med dig från dina jobbresor.
    Hoppas du får känna att du hinner med kollitotten i helgen, ha det gott.

  4. billan: Ja, det är roligt att få besöka så många ställen. Däremot blir det väl si och så med kollitotten. Lördag värderingskurs och födelsedagskalas och söndag konsert. Men på söndag eftermiddag, då!!! (får det inte regna)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *