Amaryllisfrossa

Varje år letar jag efter en mörkröd amaryllis men det brukar vara svårt att hitta. Tydligen är det fler än jag som har det önskemålet för nu börjar det komma i butikerna.
I år köpte jag en ”Benfica” hos Slottsträdgården Ulriksdal (där har de otroligt många sorter) och den är helt fantastisk.
Åtta klockor har slagit ut på en gång och den blev inte heller så jättehög. Kan väl inte påstå att den blommade på julafton men några dagar efteråt slog den till.
Bilden gör den tyvärr inte riktigt rättvisa, den var ändå maffigare.
Nu är ju frågan – ska man slänga den nu när den blommat, jag brukar inte lyckas få dem att komma igen. Det där med att lägga dem i skåpet under diskbänken, nja…
Hyacinterna tänker jag ju gräva ner i kollitotten i vår, men det kan man väl inte göra med en amaryllis?

5 svar på ”Amaryllisfrossa”

 1. Wow! Den var läcker! Jag brukar spara mina amaryllislökar och är nu uppe i ca 20 st. Tycker att jag gjort allt rätt denna säsong men resultatet är ganska nedslående: 1 (en!) knopp (hittills). Men visst kan man gräva ned dem i rabatten, det gjorde jag på Öland och där blommade de fint….God fortsättning!

 2. Utan att på något sätt eller vis vara amaryllisexpert rekommenderar jag att du fortsätter att vårda den som vilket fönsterträd som helst fram till i vår. Sen tar du ut den till kolonin, gräver ner den i finaste jorden och låter den stå lite halvskuggigt och äta upp sig inför vintern. Till hösten tar du upp den ( innan frosten, jag glömde mina ute men de överlevde och blommade fint ändå), lägger dem på en tidning så de torkar. Fram i november kommer det att skjuta upp små blad. Då är det läge att plantera dem och invänta ny blomning!
  Lycka till!

 3. Fundera grönt: Tack och detsamma önskar jag dig!
  Eva och Lilla b: Jag tycker att alternativet gräva ner dem och glömma bort dem låter lockande! Tror att chansen är lika stor ute som inne hos mig att de ska blomma igen…

 4. Den var verkligen vacker, jag blir riktigt avundsjuk!
  Precis som man vill ha den, riktigt röd och med många klockor….
  Jag har föresten också funderat över hur man lyckas spara dom fina lökarna,
  nergrävning blir det här med. Idiotiskt nog har jag kastat bort hyacintlökarna!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *